Uçuşlarda "codeshare" sorunu yaşamayın!
Türk Hava Yolları (THY) Ruanda’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi RwandAir ile kısa süre önce mevcut codeshare/kod paylaşımı anlaşmasını ilaveler ile zenginleştirdiğini duyurdu. Milli havayolu haftanın her günü başkent Kigali’ye uçacak. Havayolları için önemli bir satış mantığı olan “Codeshare” detaylarına dikkat edilmezse yolcular önemli sorunlar yaşayabiliyor. Codeshare nedir? Havayoluna ne gibi faydaları vardır? Yolcu tarafındaki eksi ve artıları nelerdir? Detaylarına bir bakalım ve uçuşlarda dikkatli olalım.
Bilet alırken uçuş kodu paylaşımına dikkat!
“Codeshare uçuş” havayolu şirketlerinin, anlaşmalı oldukları başka bir havayolu şirketi tarafından gerçekleştirilen uçuş için kendi uçuş kodu ve numarasını kullanarak bilet satışı anlamına gelir.
Mesela Türkiye ile Umman arasında THY ve Oman Air, İstanbul-Maskat arasındaki uçuşlarda codeshare yaptığı zaman her iki havayolu da sistemleri üzerinden birbirlerinin uçuşları için bilet satabilirler. Eğer birinin haftanın her günü uçuşu yoksa veya biri haftanın 3 günü diğeri de 4 günü uçuyorsa iki havayolu her gün sefer varmış gibi bilet satabiliyor. Bu durum gün içinde farklı saatlerdeki uçuşları da kapsar ve yolcuya rahatlık sağlar. Ancak bazı havayollarıyla uçma hassasiyeti olan yolcuların dikkatli olması gerekir. THY ile seyahat edeceğini düşünürken sürpriz yaşayabilir.
Kısa süre önce benzer bir durum üstelik havayolu yöneticisi olan bir tanıdığımın başına geldi. THY’nin codeshare yaptığı ve bilet fiyatları da THY’den çok daha ucuz olan bir havayoluyla uçma hikayesine şahit oldum. THY uçağına bilet aldığını düşünürken havalimanına geldiğinde uçuşun alt kategoride farklı bir havayoluyla olduğunu öğreniyor. Mecburen uçuyor. Ama o uçuş için THY’den değil de bizatihi o şirketten bilet alsa daha ucuza uçması söz konusu. Dolayısıyla codesahare uçuşlara bilet alırken bu detaya lütfen dikkat edin.
Codeshare yolcuya kolaylık ve gideceği güzergâh üzerinde birden fazla seçenek oluşturan ve seçeneklerin çoğaltılmasını sağlayan havayolu şirketleri arasında yapılan bir anlaşmadır. Bir havayolu anlaşmalı olduğu diğer şirketler adına bilet satışı yaparsa ve kendi uçuş koduyla yolcuları farklı firmalarla uçurursa bu codeshare uçuşudur.
Bu sistemin üç tarafı vardır; yolcu, bilet satışı yapan firma ve yolcunun uçuşunu sağlayan havayolu. Üç tarafında kazandığı bir anlaşmadır. Çünkü yolcunun uçuş yapacağı güzergâha bilet bulmasını kolaylaştırırken bilet satışı yapan firma uçuş yapmadan satış yapmış olur. Uçuşu yapan firmaysa hem yolcu sayısını arttırır hem de anlaşma gereği pay alır. Fakat codeshare yapılan iki havayolu arasında denklik meselesi yolcuya yansıyan en önemli problemdir. Bazı havayolları codeshare bilet satarken bunu yolcunun göreceği, anlayacağı şekilde paylaşmayınca yolcu THY veya başka bir havayolu ile uçacağını düşünürken, codeshare yapılan daha alt sınıf bir şirketle yola çıkmak zorunda kalabilir.
Uçtuğunuz firma önemli
Firmalar karşılıklı olarak yapılan bilet satışlarda kendi kodlarını kullanırlar. Her iki havayolu da uçuşlarını birbirlerinin yolcularına açarlar. Her seyahatte uçuşu yapan firmanın kuralları geçerlidir. Aktarmalı uçuşlarda ya da birden fazla uçuş yapacaklar için bu uçuş sistemi oldukça kolaylık sağlar. Bilet aldıktan sonra yapılacak uçuşlardaki tüm hizmet, bagaj hakkı, sigorta ve sair gibi hususlarda sorumluluk uçuşunuzu gerçekleştiren havayoluna aittir. Herhangi bir sorun anında onlarla iletişime geçmeniz ve onların kurallarına uymanız gerekir.
Bilinçli yolcuya fayda sağlar
Codeshare uçuşların yolcu tarafında ise işler biraz farklı. Hem olumlu hem olumsuzlukları olan kod paylaşımının olumlu tarafı daha fazla noktaya tek bir havayolu üzerinden ulaşabilmek ve daha fazla mil kazanma imkânı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak aksi giden durumlarda hangi havayolu ile irtibata geçmeniz gerektiği ve sorun çözmede sıkıntılar yaşanabiliyor.
THY’nin çok sayıda ortaklığı var
Dünyanın en fazla ülkesine uçan Türk Hava Yolları bile codeshare anlaşmalarına ihtiyacı duyar. Bu kod paylaşımıyla birlikte dünya genelinde daha fazla noktaya bağlantı sunar. THY şu an ABD’de 12 noktaya sefer gerçekleştiriyor. THY’nin ABD’deki uçuş noktaları New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Atlanta, Boston, Chicago, Houston, Miami, Newark, Dallas ve Seattle’dır.
Amerika’da bu şehirlerin haricindeki bir yere ulaşmak için THY’nin çeşitli havayollarıyla kod paylaşımı bulunuyor. United Airlines, jetBlue, Air Canada, Azul, Hawaian, Gool, Copa Airlines, Avianca ve TACA’yla kod paylaşımı bulunuyor. THY’nin dünya genelinde 53 havayoluyla kod paylaşımı anlaşması var. Böylece dünyadaki network ağını daha genişleterek, yolcularını başka havayollarına kaptırmadan operasyonlarını gerçekleştirir.
- SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün: Savunmada sessiz ve derinden gelen projelerimiz var14 dakika önce
- Ziraat Bankası Troy'un neresinde?2 gün önce
- Çayırhan'da doğrular ve yalanlar3 gün önce
- Madencilikte geriyseniz gelişmeniz zor!1 hafta önce
- Çok tıklanıyor, ama görülmüyor, okunmuyor!1 hafta önce
- THY de TROY'u keşfetti!1 hafta önce
- Türkiye'nin F-35'e dönmesi doğru mu?2 hafta önce
- Uçak kazaları azalıyor!2 hafta önce
- Oreşnik engellenemez mi?2 hafta önce
- Siber Güvenlik için önemli adım!3 hafta önce