Tarihin kalbi bu sergide atıyor
Türkiye’de gerçek sanatsever sayısı parmakla gösterilecek kadar az. Onlardan biri, kendisi de iyi bir koleksiyoner olan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas.
Lucien Arkas’ın tamamen sosyal sorumluluk projesi olarak İzmir’e kazandırdığı Arkas Sanat Merkezi, Kasım 2011’den bu yana Louvre Müzesi, British Museum, Amsterdam Rijksmuseum gibi dünyanın en önemli müze ve kurumlarından özel izinlerle getirilen eserlerle toplam 21 sergiye ‘ücretsiz’ ev sahipliği yaptı; Picasso Gösteri Sanatları sergisi ile üç buçuk ayda 160 bin kişiyi ağırlayarak İzmir rekoru kırdı.
Geçen hafta Arkas Sanat Merkezi’nde Ara Güler fotoğrafları sergisi açıldı. Güler’in bugüne kadar hiç sergilenmemiş özellikle de İzmir fotoğraflarının görülebileceği ‘Ara Güler Merhaba İzmir’ sergisinin proje ortağı ise Doğuş Grubu’nun sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) ve Ara Güler Müzesi.
İpek Durkal, Lucien ArkasDALİ’DEN CANSEVER’E HERKES ONA POZ VERDİ
Sergiyi gezerken bir yandan da tarihe tanıklık ediyor olmak müthiş bir duygu. 1950-1980 yılları arasında Ara Güler tarafından çekilmiş İzmir Agora’sı, Bergama, sular altında kalmadan Güler’in kayda geçirebildiği Allianoi ve Efes gibi antik kentlerin yıllar içindeki değişimini gösteren fotoğraflar tarihseverlerin yanı sıra araştırmacılar ve arkeologlar için de eşsiz bir kaynak.
Bunların yanı sıra -ki beni en çok heyecanlandıran bu oldu- Ara Güler’in “Ben çekmeseydim Türk edebiyatı yüzsüz kalacaktı” dediği ‘100 Yüz’ bölümü. Nazım Hikmet, Oğuz Atay, Ümit Yaşar Oğuzcan, Edip Cansever, Cemal Süreya, Ahmet Oktay gibi Türk edebiyatının önde gelen 100 isminin portresinden oluşan ‘100 Yüz’ eşsiz bir çalışma. Aynı zamanda da gelecek nesillere bırakılacak benzersiz bir arşiv. Hayranlık duyduğun, seni besleyen ve hayatına farklı pencereler açan sanatçıları bir arada görmek insan ruhunda tarifsiz bir mutluluk uyandırıyor.
Sanmayın ki sadece Türk edebiyatı, Ara Güler’e poz verenler arasında Salvador Dali de var Pablo Picasso da, ‘Mutlu Aşk Yoktur’ diyen Louis Aragon da var ‘Arzu Tramvayı’nın yazarı Plutzer Ödüllü Tennessee Williams da… O bölümün adı da ‘Yeryüzünde Yedi İz’.
Çocuğu olanlar için şu bilgiyi de vereyim: Sergi süresince İzmir Büyükşehir Belediyesi UNESCO Edebiyat Ofisi ve 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf bölümü işbirliği ile çeşitli söyleşiler ve çocuklara yönelik etkinlikler de gerçekleşecek.
‘Ara Güler Merhaba İzmir’ sergisi 26 Temmuz’a kadar yine ücretsiz gezilip görülebilecek.
- Şato mu, daire mi?1 yıl önce
- Sesi harika, enerjisi yüksek1 yıl önce
- Bodrum'da kazıklanma mevzusu4 yıl önce
- Bodrum'da kazıklanma mevzusu4 yıl önce
- Kendi OHAL'imden sonra Bodrum'da bir hafta4 yıl önce
- Babalar Günü kutlu olsun ama hepsinin değil4 yıl önce
- Sezen de konduramadı4 yıl önce
- Siz normalleşin ben anormalliğe biraz daha devam4 yıl önce
- Nilüfer'in tuzu kuru mevzusu, cinayetler ve günahlar4 yıl önce
- Boğaz'a yunus gelmiş diyorlar, yok artık!4 yıl önce