Başkanlığa vekil akını
Yeni sistemde belediye başkanlığının milletvekilliğinden daha cazip hale geleceği aşikardı.
Nitekim öyle de oldu…
Partilerin 3 hafta içinde belediye başkan adaylarını açıklamaya hazırlanırken, milletvekilleri içinden belediye başkan adaylığına soyunanların isimleri de kulislerde dolaşmaya başladı.
Başkan olmak isteyen milletvekillerinin partilere dağılımı da neredeyse eşit…
AK PARTİLİ ADAYLAR
AK Parti’de son karar verici Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan olduğu için yüksek sesle tartışılmıyor olsa da iç kulislerde başkanlık için yakıştırılan oldukça fazla milletvekili var.
Hatta bazıları sorulduğunda “Hayır istemem” yerine, adının yazılmaması kaydıyla “Büyükşehir belediye başkanlığını tercih ederim” diyerek tutumunu sergilemekten de kaçınmıyor.
AK Parti’de adı belediye başkanlığı için en çok geçen, MHP ile ittifak görüşmelerini de yürüten, yerel yönetimlerden de sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki…
Önce Melikgazi, ardından Büyükşehir olmak üzere 1994’ten 2015’e kadar Kayseri’de belediye başkanlığı yapan Özhaseki’nin adı, bu kez Ankara Büyükşehir için geçiyor.
İSTANBUL’A İKİ İSİM
İstanbul için ise adı en çok konuşulan iki isim var.
Bunlardan biri geçen hafta da bu sütunda yazdığım gibi Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminde çıkardığı performansa övgü düzülen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu...
DYP döneminde İstanbul Gaziosmanpaşa ilçe ve il başkanlıkları görevinde bulunan Soylu ile seçimin alınacağına inanan sayısı az değil.
İstanbul için adı en çok konuşulan diğer isim ise partinin ikinci adamı, Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş…
Kurtulmuş’un adı dile getirilirken, İstanbul’daki mütedeyyin Kürt seçmenden oy almakta zorlanmayacağına vurgu yapılıyor.
Aydın milletvekili Mustafa Savaş’ın adı da CHP’nin elinde bulunan seçildiği büyükşehir belediye başkanlığı için geçiyor; MHP ile ittifakın Aydın’da sonuç alacağı ileri sürülüyor…
CHP’DE BALIKESİR TAMAM
CHP’deki beklenti de benzer; ancak son karar gelecek hafta tamamlanacak kamuoyu yoklamasına göre verilecek.
Bununla birlikte bazı illerden aday gösterilecek milletvekillerinin isimleri de kesinleşmiş gibi…
Parti yönetimi tarafından onaylanan adayların başında Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın geliyor; Büyükşehir Başkanlığı adaylığı kesinleşmiş bulunuyor.
Bununla birlikte önceki gün aday tekrar olmayacağını açıklayan İzmir Büyükşehir için de yine aynı il milletvekili Kamil Okyay Sındır ile Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın adı geçiyor.
ANTALYA HESABI
Antalya için ise CHP’de aynı il milletvekili Osman Çetin Budak’ın da ismi üzerinde duruluyor.
Ancak AK Parti’nin elinde bulunan Antalya Büyükşehir’de İYİ Parti ile bölgesel ittifak beklentisi ağır bastığı için CHP’li Muratpaşa ile Konyaaltı Belediye başkanlarının adı da öne çıkıyor.
Antalya’da İYİ Parti ile ilçelerde sağlanacak mutabakatın yanı sıra Kürt kökenli seçmenin beklentisinin önemine de vurgu yapılıyor.
İYİ Parti’nin hedefinde Alanya, Korkuteli, Kepez ve Serik var; Büyükşehir ile diğer beldelerde CHP adaylarına desteğin sağlanabileceğine vurgu yapılıyor.
İSTANBUL- ANKARA TALİPLİLERİ
CHP’de iki büyükşehir, İstanbul ve Ankara için ise adaylar henüz kesin değil…
İstanbul milletvekili Gürsel Tekin büyükşehir adaylığını daha önce açıklamıştı, dün tekrar sordum tutumunda değişikliğin olmadığını belirtip Erzurum yöresinden şu fıkrayı anlattı:
“İki yiğit Erzurumlu bir kahvede oturuyormuş, biri ‘En yiğit iki kişi saysan kimi söylersin’ deyince, diğeri hemen yanıtını vermiş; ‘Biri sensin dadaş” demiş. Cevabı alan ‘Biri benim tamam ama ikinci kim?’ deyince ‘Onu da sen söylersin dadaş’ yanıtını vermiş…”
Özetle Gürsel Tekin adının ilanını bekliyor…
Ankara’da ise İYİ Parti gibi CHP’de de Mansur Yavaş’ın adı çok konuşuluyor.
Bunun yanı sıra CHP milletvekilleri Haluk Koç, Levent Gök ile Bülent Kuşoğlu isimleri de büyükşehir için yakıştırılıyor.
İTTİFAKTA DURUM
Şunu baştan belirteyim, yerel seçimde yasal olmamakla birlikte şöyle veya böyle her parti kendisine en yakın olanla ittifakını yapacak.
Hiçbir şekilde kaçarı yok…
AK Parti ile MHP arasındaki ittifak görüşmeleri baştan ortaya konulan yöntemler revize edilerek belli bir noktaya zaten geldi.
MHP lideri Bahçeli dün de İstanbul dışında her yerde aday çıkaracaklarını açıkladı.
Böylece AK Parti ile aynı zeminde buluşuldu.
Ancak MHP yöneticileri AK Parti açısından ittifakın kaçınılmaz olduğu görüşünde.
“İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük kentleri kaybetmiş AK Parti, ANAP’ın 21.75 sendromuna uğrar, sıkıntıya girer. MHP’siz hareket etmeyi göze alamaz” düşüncesinde.
Ancak AK Parti baştan ortaya koyduğu düşüncesinden geri adım atma niyetinde değil.
Nitekim Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş dün de görüşünü yineledi ve “Beni eleştirenler de dediğim noktaya geldi” deyip ekledi:
“Cumhur İttifakı’nı biz de çok önemsiyoruz. Ancak milletvekili seçimindekine benzer bir model zor çalışır. Çünkü milletvekilinde çok isim vardı, paylaşma imkanı oluyordu. Belediye başkanı ise tek kişi paylaşılması zor… AK Parti gibi 2002’den beri girdiği her seçimi kazanmış iktidar partisinin bir ilde seçime girmemesi imkansız.”
AK Parti’de beklenen de CHP’nin baştan beri koyduğu model; yani tabanın sandık ittifakı…
Yine de Erdoğan- Bahçeli görüşmesinin sonucuna göre de kapı açık tutuluyor…
HDP’NİN ÇAĞRISI
CHP, İYİ Parti, SP ve HDP cephesindeki beklenti de aslında ittifaktan yana.
Nitekim hafta sonu bu sütunda da yer aldığı gibi İYİ Parti lideri Akşener de CHP lideri Kılıçdaroğlu gibi işbirliğinin tabanda yapılacağına vurgu yaptı.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da dün grup toplantısında açıktan “Demokrasi isteyenler niye yan yana gelmesin?” diye sorarak “yerel seçimde güç birliği ittifakı” yapmaya çağırdı.
Partiler yerel için yasal olmayan ittifak için soğuk gibi görünse de aslında hepsi ihtiyacı olduğunu biliyor; yan cebini gösteriyor…