İttifak stratejileri
SEÇİM sathına girmiş siyasetin hedefinin, ittifak stratejileri üzerine kurulu olacağını belirtmiştim.
Beklediğim gibi gelişti ve her iki ittifak da öteki üzerine kurulu oyun planını devreye soktu.
Yani kendini büyütemeyip ekliyorsan, kopandan daha fazlasını ötekinden koparmaya, hatta parçalamaya çalış ki kazanma olanağını arttırmış ol...
Bir de genel ve yerel seçimde bir türlü başarılı olunamayan siyasi kutuplaştırma üzerinden yeni propaganda araçlarının geliştirileceği de görülüyor.
Yani bir taraf bunu yapmaya çalışırken, diğer taraf da bunların hayata geçmemesi, hatta karşı tarafın ataklarının daha geniş açılımlara vesile olması için uğraşıyor.
Önce iktidar, yani Cumhur İttifakı’nın stratejisi açısından ele alırsak...
Geçen seçim HDP üzerinden karşı ittifaka yüklenmiş ve “terör işbirlikçileriyle aynı safta yer alıyorsunuz” propagandasını öne çıkararak seçmen devşirme yoluna gitmişti.
Bu taktik İstanbul seçimde işlemedi, hatta geri tepti; Kürt seçmenin İmamoğlu’na yönelmesine de neden oldu.
MUHAFAZAKAR MİLLİYETÇİ İTTİFAK
AK Parti’nin içinden iki partinin çıkması, pandemi sürecinin dünyada yarattığı ekonomik sıkışmanın Türkiye’de en ağır şekilde hissedilmesi Cumhur İttifakını yeni bir stratejiye yönelmesine vesile oldu.
İcraat merkezli politika yerine, ideoloji odaklı siyasete yönelik taktikle, “Bütün milliyetçi muhafazakarlar tek çatı altında bütünleşmeli” anlayışına dayalı yeni bir politika ortaya konuldu.
Hedef olarak da Millet İttifakı’nın sağ seçmene en yakın aktörü İYİ Parti tercih edildi.
İlk adım da MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi; İYİ Parti lideri Akşener'e “Evine dön” çağrısında bulundu.
Ev olarak tanımlanan yerin Cumhur İttifakı olduğu da kayda geçirildi.
İYİ Parti’nin önde gelen etkin ve yetkin üyesinin dün ifade ettiği gibi, “İYİ Parti yönetimi eğer çağrıya olumsuz yanıt verirse, bu kez parti tabanındaki muhafazakar kesime, ‘milliyetçi muhafazakarların işbirliği yerine, solcu, bölücü olanları iktidara taşımak istiyorlar’ mesajı verilecek...”
Böylece Millet İttifakı’ndaki muhafazakar milliyetçi kesimi ideolojik olarak çatısı altına çekmek isteyecek.
Diğer yandan her ne kadar, dostum Fatih Altaylı’ya parti kurma çalışması yerine ‘hareketi’ hedeflediğini açıklayan Muharrem İnce’nin, CHP üzerinde olumsuz etkisini güçlendirecek.
ÜÇÜNCÜ İTTİFAK ARAYIŞI
Burada İnce’nin oy koparmasından daha çok, ulusalcı kesime yönelik yapacağı açıklamalar ile CHP yönetimini de bu yönde demece zorlaması; bunun İYİ Parti seçmeni üzerinde olumsuz etkisinin sağlanması.
Yani İnce üzerinden yürütülmek istenen stratejinin gerisinde de İYİ Parti seçmeni hedef alınıyor.
Ancak Cumhur İttifakı’nın İYİ Parti konusundaki stratejisinde bir başka cephe var ki o da Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve arkadaşlarının da sıklıkla dile getirdiği, “AK Parti’yi bırakalım, İYİ Parti, BBP, MHP, DEVA, SP ile yeni ittifaka yönelelim” arayışı.
Yani bir başka cephede üçüncü ittifak modelinin yaratılması...
Bu görüşü, MHP’den ihraç edilen Samsun Milletvekili Erhan Usta’nın kızının düğününde Akşener, Davutoğlu ve Babacan ile aynı masada bulunan BBP lideri Destici’ye sorduğumda, “Aslına bakarsan ülkücüler olarak bir araya gelsek yüzde 40 oy alırız” cümlesiyle dile getirmişti.
Ancak Destici şu aşamada Cumhur İttifakı ile devam konusundaki kararlılığını da vurgulamıştı.
İDEOLOJİ DEĞİL KİTLE PARTİSİ
Şunu belirteyim ki İYİ Parti lideri Akşener, böyle bir ittifaka kesinlikle kapalı, en yakındaki isimlerin “Biz kitle partisi olmak için yola çıktık, ideoloji partisi değil” cümlesi de açıklıyor.
Ayrıca MHP’den ihraç edilen Cemal Enginyurt’un, “Bugüne kadar insanlara hakaret ettik; İYİ Parti beni davet ederse ayıp ederler, ben gidersem de şerefsizlik ederim” sözünün milliyetçi kesimde yarattığı etkiye dikkat çekiliyor.
MİLLET İTTİFAKI'NIN STRATEJİSİ
Millet İttifakı’nın stratejisi ise Cumhur İttifakı bileşenlerini yalnızlaştırmak hatta tabanından tepki toplayan hale getirmek.
Bunun için en önemli asetleri de ekonomi olacağı aşikar...
Yakın gelecekte ekonomi üzerinden sert eleştirilerle karşılaşılırsa şaşılmasın.
İlk adımını da zaten dün PM toplantısının açılışında CHP lideri gösterdi...
Bunu yaparken Millet İttifakı’nın iki dinamik partisi CHP ve İYİ Parti liderlerinin söylem ittifakını güçlendirmenin yanı sıra, görüntü birliğini de pekiştirmek.
İlk adımını da perşembe günü İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in konuğu olarak Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun buluşmasıyla gerçekleştirecek.
İki lider kamuoyu önünde basının sorularını yanıtlayacak.
Birlik beraberliğin yanında bir diğer adım da İstanbul seçiminin kazanılmasında önemli faktör olan Kürt seçmene yönelmek.
Bir yandan muhafazakar Kürt seçmenin oyunu almaya yönelik yeni açılımlara yönelirken, diğer taraftan da HDP’ye oy vermiş seçmeni de oyunun alınabilir hale getirmek...
Bunun ilk adımını önceki gün Habertürk TV’deki tartışma programında Ülkü Ocakları Başkanlığı görevinde de bulunmuş, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu attı.
Kürt seçmenin terör ile ilişkilendirilmesine tepki gösterirken, “Biz etle tırnaktan daha öte aynı damarda akan kan gibiyiz” dedi.
Dervişoğlu, Kürt sorununun çözümü konusunda adım atılması gerektiğini de dile getirdi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu da partisinin kurultayında benzer bir açılıma adım atmıştı.
Ancak CHP çevreleri bu sözlerin Ülkü Ocakları Başkanlığı yapmış Dervişoğlu tarafından dile getiriliyor olmasını önemsiyor, bunun Millet İttifakı'na oy vermeyi kolaylaştıracağına atıf yapılıyor.
Benzer açılımın muhafazakar ve milliyetçi kesim için CHP’den gelmesi de muhtemel...
Başta da belirttiğim gibi daha sandığın bırakın listesini, adından söz edilmediği bir süreçte Ankara seçim sathına girdi...
Önümüzdeki dönem daha çok taktik ve stratejilere tanıklık edeceğimiz de aşikar...