Yabancıların Türkiye'ye ilgisi rahatlatıyor
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in The Foreign Policy Association’dan (Dış Politika Derneği) “sosyal sorumluluk ödülü” aldığı New York’ta, finans dünyasından isimlere verilen yemekte konuşan bankacılar, gelişmekte olan ülkelere yatırımların devamının yerel hükümetlerin tutarlı politika izlemesinden geçtiğini vurguladılar. Yemekte yanında oturduğum Citigroup Kuzey Amerika CEO’su William Mills, Citigroup olarak Akbank’a ortaklıklarından ve Türkiye’deki varlıklarından çok memnun olduklarını, dünyada yaşanan zikzaklara ve seçim yılı olmasına rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgilerinin devam ettiğini söyledi. Mills, “Başbakanınız Ahmet Davutoğlu bu hafta New York’ta Goldman Sachs, Merrill Lynch, Citigroup’un da aralarında bulunduğu fon yöneticileriyle bir araya geliyor. Davutoğlu ve beraberindeki heyetin bire bir söyleyecekleri Türkiye’ye yabancı yatırım açısından çok önemli olacak” dedi.
Ertesi gün daha detaylı sohbet etme imkânı bulduğumuz Suzan Sabancı Dinçer de New York’a geçmeden Londra’da yaptığı yatırımcı turu sonrası yabancıların Türkiye izlenimlerini ve 2015’e bakışını bakın nasıl özetledi:
“Dünyada zikzaklar yaşanıyor ama 2015’i ülkemiz açısından çok karamsar görmüyoruz.
ABD toparlandı, aldı başını gidiyor. Avrupa’da ise hâlâ sıkıntı sürüyor. Resmin bütününe bakıp çok dikkatli ve ihtiyatlı olmamız gerekiyor. Bu tur bana moral aşıladı. Çünkü yabancı yatırımcılar Türkiye’ye içeride hissettiğimiz havadan daha olumlu bakıyor. Ülkemizde potansiyel görüyorlar. Yatırım isteklerini dile getiriyorlar.
Ödül töreninde burada konuştuğum ve yeni tanıdığım yatırımcılar da Türkiye’de iş yapmak istiyorlar."
■ Türkiye yabancı yatırımcı gözünde gelişmekte olan diğer ülkelere göre nasıl farklılaşıyor?
Biz bu yıl yüzde 3.5-4 büyüme bekliyoruz. Enflasyon çok değişken seyrediyor. Petrol fiyatları ve kurlar enflasyonun seyrini etkiliyor. Bu yıl enflasyon beklentimiz de yüzde 6.5- 7 düzeyinde. Hükümetin bütçe disiplini, bankacılık sektöründeki rasyolar, aktif kalitesi, kısacası sektörümüzün gücü, yabancıları olumlu etkiliyor. Ülkemizin genç nüfusu ve insanımızın girişimci yapısı da olumlu bakışta rol oynuyor. Türkiye’de büyümenin sürmesi de dışarıda yakından izleniyor. Büyüme beklentimizin yüzde 3.5-4 düzeyinde olması, yabancıların ülkemize ilgisini artırıyor.
■ Yabancı yatırımcı, seçim ortamı ve ekonomiye etkileriyle ilgili sorunca siz ne diyorsunuz?
Seçim ortamının ekonomiyi fazla etkilemesini beklemediğimizi söylüyorum. Bunu anlatırken yakın geçmişten örnekleri ve artık seçim dönemlerinde popülist politikalar uygulanmadığını vurguluyorum.
■ Yabancı yatırımcının bu ilgisinin devamı için neye dikkat etmek gerekiyor?
Yabancı yatırımcı turlarında gerçekten moralim düzeliyor. Yabancı yatırımcılar, Türkiye’ye olumlu bakışlarını ve ilgilerini daha çok sözlü mesajlarla ortaya koyuyor. Aynı hava, Türkiye’ye doğrudan yatırımlara yeterince yansımıyor. Büyüme, bankaların sağlığı, regülasyonlar, yabancıların yatırım yaparken önlerini görmek için dikkat ettikleri öncelikler. Bu hafta Başbakan Davutoğlu’nun New York’ta yatırım konferansında vereceği mesajlar ilginin devamı açısından önemli.
- Ne olursa olsun şarjınız bol olsun!9 yıl önce
- 'Merkez'in bağımsızlığı arttı' demek için kanun lazım9 yıl önce
- Seçim sonrası ekonomi ve kadın9 yıl önce
- Yeni Zelanda'nın bölgesel merkezi İstanbul olacak9 yıl önce
- Seçime yerli otomobille mi gidiyoruz?9 yıl önce
- Dijital, design ve data'dan oluşan Türkiye'nin ilk 3D dijital defilesi!9 yıl önce
- Milano Protokolü ile açlığa son9 yıl önce
- TL'yi nasıl bir trend bekliyor?9 yıl önce
- Ekonomi seçmenin önem sırasında ilk üçte9 yıl önce
- Milli 4G'de elektrik kesilmemesi için ne yapmalı?9 yıl önce