Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Amerika’nın düşünmeyi bilen insanları baktılar ki Trump’ın başkanlığı sürdürmesine zor dayanılacak, sonunda onun görevden nasıl alınabileceğini tartışmaya başladılar.

Sadece son bir hafta içinde bu konuda iki önemli yazı yazıldı.

Bir tanesi Evan Osnos’un New Yorker’da yazdığı “Trump nasıl kovulabilir?” (How Trump could be fired) sorusuna cevap aradığı yazı, diğeri ise John Hopkins Üniversitesi’nde psikiyatr olan John Gartner’in USA Today Gazetesi’nde “Teşhis: Habis Narsisizm” (Diagnosis: Malignant Narcissism) başlıklı yazı.

Bu ikinci yazı bence çok daha önemli; çünkü başlamış olan bir sosyal hareketin de manifestosu olma karakterini taşıyor.

Psikiyatrlar, psikologlar ve diğer ruh sağlığı profesyonellerinden oluşan 53 bin kişilik bir grup “Görevimiz Uyarmak (Duty to Warn)” adı altında bir araya gelmişler. Bunlar Başkan Trump’ın ruhsal dengesinin başkanlığa uygun olmadığını ileri sürerek anayasanın 25’inci maddesi uyarınca görevinden alınmasını talep ediyorlar.

Bu grup ekim ayının 7’sinde, “Akıl sağlığımız için yürüyelim” adını verdiği bir büyük yürüyüş düzenleme hazırlığı içinde. Anlayacağınız 2018 yılında Trump’ın ruhsal dengesi ileri sürülerek görevden alınması talepleri de çok duyulacağa benziyor.

Yazar Michael Kruse, Trump’ın bu durumunun başladığı yılın 1988 olduğunu, “1988; The Year Donald Lost His Mind” başlıklı yazısında öne sürüyor.

“Habis narsisizm” teşhisini ilk koyan psikiyatr Erich Fromm, bu tür insanların sürekli olarak delilik ile normallik sınırındaki ince çizgide yaşadıklarını söylüyor.

Bir diğer psikiyatr Otto Kernberg ise habis narsisizmin şu 4 öğeden oluştuğunu söylüyor: “Narsisizm, paranoya, anti sosyal kişilik bozukluğu ve sadizm.”

Zirveye hazırlık

16 Mayıs’taki Erdoğan-Trump zirvesinin hazırlık çalışmaları yoğun biçimde sürüyor. İbrahim Kalın, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri yetkilileriyle görüşmeler yaparken Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Pentagon’da bir dizi toplantıya katılıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise ABD Adalet Bakanlığı’nda görüşmeler için Washington’da. Bozdağ’ın gündeminde Gülen meselesi ile Reza Zarrab davasının olduğunu tahmin ediyor ABD’li yetkililer.

Amerikan kaynaklarına göre, bu gibi meselelerin ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları açısından ele alınması durumunda ortaya çıkacak sonucun, Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nde yapılan görüşmelerin sonucuyla nasıl bir araya geleceği de zirvenin sonuç bildirisinde bir sürpriz olarak ortaya çıkabilir.

OBAMA TAKINTISI: Beyaz Saray’ın iç işleyişini çok yakından takip eden bir eski diplomatın bana anlattığına göre, Başkan Trump’ta ciddi bir Obama takıntısı varmış. Gerek iç politika gerekse global meselelerle ilgili olsun önemli bir mesele karar için önüne geldiğinde Trump çoğunlukla, “Daha önce bu konuda Obama ne yapmış?” diye soruyor ve onun aldığı kararı da getirtiyormuş incelemek için.

Sağlık sigortası sistemi gibi Obama’nın yaptığı tüm işleri silip atmanın peşinde olan ve onun kendisini dinlettiğini ileri süren bir başkanın bu tavrını ilginç buldum doğrusu.

PENTAGON ENDİŞELİ: Türkiye’nin Rusya’dan almayı sürdürdüğü S-400 hava savunma sistemi hakkında Pentagon kaynakları endişelerini ilettiler. Bunun iki ülkenin birbirine daha da yakınlaşmasını göstermesi dışında yeni sistemin NATO hava savunma sistemlerine nasıl eklemleneceği konusundaki kaygılarını da dile getiriyorlar.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar