Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

WASHINGTON’da İran’ı ve bölgesel politikalarını izlemekten sorumlu birimlerdeki kaynaklar, İran’ın, bağımsızlık referandumu için geriye sayan Kuzey Irak’ta otonom Kürt bölgesiyle uzun vadeli ekonomik ilişkilerini geliştirip Türkiye’nin elindeki ekonomik gücü alma planları yaptıklarını söylediler.

Bu kaynaklara göre, referanduma karşı olan İran, Türkiye’yle paralel tavır göstermiş olsa da ayın 25’inde sonucun evet çıkacağını veri kabul edip bölgeyle uzun vadeli ekonomik ilişkilerini güçlendirme çalışmalarını da yapıyor.

Bölgesel stratejik dengeleri takip eden çevreler, İran’ın Kürt bölgesindeki en etkin ekonomik güç olarak Türkiye’nin yerine geçme planları tutarsa bunun bölgedeki tüm stratejik dengeleri Türkiye aleyhine değiştirebileceğini söyledi.

BÖLGENİN EKONOMİK GELECEĞİ

Washington kaynakları, petrol fiyatlarındaki düşmeyle birlikte ekonomik kriz yaşayan Kürt otonom bölgesinde ekonominin düzelme sinyalleri verdiğini ve yerel yönetimin bölgede uzun vadeli büyüme planları yapmaya başladığını da söylüyorlar.

Örneğin, şu anda günlük 600 bin varil olan petrol ihraçlarını kısa sürede 1 milyon varile çıkarmayı düşündükleri de söyleniyor burada.

İRAN, KÜRT KÖKENLİ BAKAN ATADI

İran’ın Kürt bölgesiyle ilişkilerini daha da sağlamlaştırma arzusunda olduğunu, bu nedenle Kürt kökenli bir kişiyi İran Petrol Bakanı olarak atadıklarını söyleyen kaynaklar, İran’ın ayrıca Erbil’de bir ticaret temsilciliği açtığını ve Kürtlerin de Tahran’da ticari temsilciliklerinin bulunduğunu vurguladı.

Bu ABD kaynakları, son dönemde Barzani’nin temsilcilerinin sıkça Washington’a gelip Kongre üyeleriyle bağlantılar kurduklarını ve hemen hepsinin çeşitli şehirlerdeki ticaret odalarıyla bağlantılar kurmayı istediklerini belirterek geleceğe yönelik planları konuştuklarını söylüyor.

TÜRKİYE UZUN VADELİ DÜŞÜNSÜN

Bölgedeki güç dengelerini izleyen Washington kaynakları, referandum yaklaşırken Türkiye’nin mutlaka uzun vadeli çıkarlarını koruyacak şekilde düşünmesi gerektiğini vurguluyor.

“Nasıl ki İran bir yandan referanduma Türkiye gibi karşı çıkarken diğer yandan bölgeyle ekonomik ilişkilerini geliştirecek adımlar atıyorsa, Türkiye de özellikle bu İran faktörü yüzünden Kürt bölgesiyle uzun dönemli ekonomik çıkarlarını zedelemeyecek şekilde ilişki kurmaya dikkat etmeli deniyor” burada.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar