Washington'da açtık haritayı önümüze
WASHINGTON’da ulusal güvenlik camiasının en saygın isimlerinden olan arkadaşımın çağrısı üzerine önümüze Suriye ve Türkiye ağırlıklı bölge haritasını açıp biraz strateji konuştuk. İtiraf etmeliyim ki Suriye’de olan biteni daima askeri ve istihbarat ağırlıklı izlemeye alışmış olan bizler açısından çok da kafa açıcı yeni bir deney oldu bu konuşmamız.
Aşağıda anlatacaklarımın çoğu arkadaşımın ağzından aktarılmış bilgilerdir. Mümkün olduğunca yorumumu eklemeden aktarmaya çalıştım. Suriye’nin kuzeyi ve harita deyince haklı olarak Kürt oluşumu projesinden bahsetmemi bekleyebilirsiniz. Çünkü yıllar önce gördüğüm bir haritayı çok fazla yazdım.
O haritayı bana gösteren Pentagon’da görevli arkadaş da yeniden aktif hale geldi Washington’da, bunu da daha önce yazmıştım. Ancak bu defa üzerinde konuştuğumuz harita, Kürtlerle alakalı değil, Türkiye’yi orta-uzun vadede çok daha zorlama potansiyeli bulunan başka konuları konuştuk bu uzman yazarla.
Kürt haritasını gösteren kişi şu anda İsrail’de bulunduğundan onunla henüz görüşemedik, ama görüştüğümüzde tabii ki harita projesini sorup alacağım cevabı da yazacağım.
RUSYA’NIN PROJESİ
Ulusal güvenlik uzmanı yazar arkadaşımın anlattıkları gerçekten çok önemliydi ve şu noktalardan oluşuyordu:
- Türkiye, Suriye’nin geleceği konusunda Rusya ve İran’la işbirliği içinde çalışıyor ama Rusya’nın o gelecek konusunda Türkiye’nin çıkarlarıyla tam örtüşmeyebilecek bir yeni barış düzeni çalışması da var.
- (Önümüze açtığımız haritada Akdeniz kıyısındaki bölgeyi işaret ederek) Burası Tartus bölgesindeki Manara alanı. Putin’e çok yakın olan iki Rus oligarkı bu bölgede büyük turistik tesisler oluşturmak için çalışıyor.
- Arkady Rotenberg ve Gennady Timçenko adlı Putin’in çok yakın çevresinden iki oligark, bölgenin altyapı yatırımlarını da üstlenmeye başlamış durumda. Bu iki ismin Suriye’de bulunan Wagner adlı paralı asker örgütüne de finansman sağladıkları biliniyor. Hatırlayın, bu Wagner’in paralı askerleri Deyrizor bölgesinde Amerika tarafından vurulmuştu.
- Oluşturulmaya çalışılan yeni turistik bölgenin çok yakınında Rusların Akdeniz’e açılan en büyük askeri tesisleri de bulunuyor.
KIRIM BAĞLANTISI
- Putin kısa süre önce Kırım’ı Rusya’ya bağlayan 12 mil uzunluğundaki yeni köprünün açılışını yaptı. Bu köprüden Kırım limanlarından Suriye’ye gönderilecek gemilere yüklenen malzemeler yollanıyor. Ayrıca ileride Rusya’dan Suriye’ye tatile gidebilecek turistlerin de bu köprü aracılığıyla gemilere daha rahat ulaşması planlanıyor. Kırım, Suriye’yle bazı sanayi yatırımlarının ön anlaşmalarını da imzaladı.
- Rusya bölgedeki askeri varlığıyla ve altyapısıyla bölgenin turizm alanını tamamen güvenli hale getirdikten sonra Rus turistleri bu bölgeye yönlendirmeyi de planlıyor. Yapılan tüm hazırlıklar buna işaret ediyor. Arkadaşım bunları anlattıktan sonra Rusya’nın planladığı diğer yatırımlarla birlikte bölgeye tamamen kalıcı bir şekilde yerleştiğini ve bunun Türkiye’nin ekonomisini ve ileride Suriye’ye yapmayı düşündüğü yatırımları nasıl etkileyeceğinin henüz belli olmadığını ama Rusya’nın yaptığı planların genel yönünün Türkiye lehine olmadığının görüldüğünü söyledi. Suriye’nin siyasi geleceği konusunda Türkiye’nin Rusya’yla çok daha ciddi biçimde konuşmasının gerekebileceğini de sözlerine ekledi kaynağım.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce