Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

MÜNBİÇ’te Türkiye ile varılan yol haritası anlayışının yürürlüğe sokulmasıyla birlikte Amerika’nın YPG ile gerginleşmeye başlayan ilişkisi Rakka’da da ciddi biçimde zorlanıyor.

YPG çevrelerini bilen kaynaklardan alınan bilgilere göre, örgütün yönetici kadrosu, Rakka’da ve Münbiç’te yaşanan hayal kırıklıkları sonrasında Amerika’yla kurulmuş ortaklık ilişkisinin geleceğini ciddi biçimde sorgulamaya başladı.

Münbiç konusunda Türkiye’yle varılan anlayışın örgütte yarattığı etkilerden haberdarız, ancak Rakka’da yaşananlarla ilgili fazla haber çıkmadı.

Oysa Rakka’da yaşananlar, YPG-ABD ilişkisi üzerine belki de daha fazla stres yapıyor. Hatta Amerika yeni adımlar atmazsa bu stresin kırılmaya da yol açabileceği söyleniyor.

AF ÖRGÜTÜ RAPORU

Gerginliğin temelinde neyin olduğunu tam anlayabilmemiz için Uluslararası Af Örgütü’nün yazdığı bir rapora bakmamız gerekiyor.

Rakka’da yaşananlar hakkındaki raporun adı “War of Annihilation” (Yok Etme Savaşı).

Rakka DEAŞ’ın kontrolü altındayken Amerika, o günlerde Türkiye’nin tüm çağrılarına kulağını tıkayıp şehri kurtarmak için YPG’yle işbirliğine girmişti. (Beyaz Saray’ın basın odasında açıklamayı resmen duyduğumda kafamdan aşağıya kaynar su boşalmış gibi olmuştum.)

Amerika, YPG’lilerin girebilmesi için şehri havadan bombalamaya girişti.

Ayrıca rapora göre, şehre 30 bin adet top atışı da yapılmış.

Sonuçta şehrin yüzde 65’i tahrip edildi.

KAÇ SİVİL ÖLDÜ?

Trump’ın emriyle bir süredir bu tür savaşlarda ölen sivillerin sayısı gizli tutuluyor. (Amerika, ölen sivillere hakaret eder gibi “collateral damage-yan hasar” adı veriyor.)

ABD, Rakka bombardımanında 32 sivilin öldüğünü açıklarken bağımsız kaynaklar ölen sivil sayısının 1400 civarında olduğunu söylüyor. Yıkılan şehre sonradan YPG unsurları girdi ve bu da bir zafer olarak sunuldu.

Kürt nüfus Amerika’nın bu yıkım saldırısını hiç unutmadı. Şimdi de yıkılanın yeniden yapılmasına zaman geldiğinde Amerika çaresiz kalmışa benziyor. “Yapım çok büyük iş, kolay değil” diyerek işi uzatmaya ve ertelemeye çalışıyor. Washington’a gelen raporlara göre bu da yerli nüfusun büyük tepkisini çekiyor.

TÜRK ASKERİNE BAKIYORLAR

Bölgedeki nüfus, Türkiye’nin kurtarma operasyonlarına baktığında, ölen sivil sayısının bulunmadığı, yıkımı mümkün olduğunca az olan ve kurtarma sonrasında da polisiye, sağlık ve altyapı sistemiyle hızla normal yaşama geçen bölgeleri görüyorlar. Amerikan kaynaklarına göre, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarında nelerin yaşandığı, Türk askerinin nasıl davrandığı ve Türkiye’nin kurtarılan bölgelerde hızla sivil yaşamı getirdiği haberleri Rakka’da yaşayanları hayli etkilemiş görünüyor. Anlayacağınız Türkiye’nin bölgedeki bu “soft power”ı (yumuşak güç) Amerika’nın Kürtlerle ilişkisini hayli strese sokmuş durumda.

Bana bunları anlatan kaynak, “Amerika bölgede Türkiye’yle bir işbirliğine ihtiyacı olduğu için Münbiç’te işler hızlı başladı. Ve bu sürecin hızla Kuzey Suriye’nin diğer bölgelerine yayılması da sürpriz olmayacak” dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar