Trump, 'Türkiye ile yol haritasına el attı mı' dedirten Beyaz Saray görüşmeleri
Başkan Trump, önceki gün (çarşamba) ilk önce Savunma Bakanı Mattis’i Oval Ofis'e başbaşa görüşmek için çağırdı.
Bu görüşmeden sonra Dışişleri Bakanı Pompeo ile de bir öğle yemeği yedi.
Münbiç yol haritasının uygulanması konusunda aralarında anlaşmazlık bulunan iki bakanın Beyaz Saray’da Başkan ile konuşmaları, Washington’da Türkiye'yi ve bölgeyi izlemekten sorumlu birimlerde, 'Acaba yol haritasının uygulanması konusu ele alındı mı?' sorusunun sorulmasına yol açtı.
Mike Pompeo, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile vardığı Münbiç ve Fırat’ın doğusunda yapılacakları içeren ortak yol haritasının uygulanmasını takip ediyor.
Ancak bu konuda Savunma Bakanı Mattis’in sorumlu olduğu Pentagon içinde bir anlaşmazlık, bir tartışma var.
Bölgede terörle savaşmak sorumluluğu verilen Central Command (CENTCOM) komutanları, YPG ile illşkinin koparılmasına ve bölgede Türkiye’nin etkinliğinin güçlenmesine karşılar.
Buna karşın, ordunun önemli gücü Avrupa Komutanlığı (EUCOM) ise Amerika’ın güçlü biçimde Türkiye'nin yanında durmasını savunuyor.
Hatta bu gücün komutanı general sadece Türkiye konusunu konuşmak üzere Mattis’ten özel randevu alıp, Washington’a sadece bu konu için gelmişti.
Mattis bu komutanına hak vermekle birlikte CENTCOM komutanlarını da karşısına alamıyor. Çünkü kendisi de CENTCOM kökenli ve onların YPG ile çalışmalarını stratejik bir zorunluluk olarak görüyor.
Yani Mattis, Türkiye ile araların düzelmesinden yana, ancak YPG ile kopmak konusunda acele edilmesine karşı.
Trump cevap bekliyor
Savunma Bakanlığı'ndaki bu karışıklık nedeniyle de yol haritası konusunda Türkiye ile yürüyecek Trump beklediği cevabı Pentagon’dan bir türlü alamıyor.
Başkan Trump, Suriye’de ne yapılması gerektiği konusunda Putin ile anlaştı. O da bu yüzden Münbiç ve Fırat’ın doğusu ile ilgili uzlaşma kararını bakanlarından acil istiyor.
Zirve sonrasında bir gelişme olmasını isteyeceğini daha önce bu köşede yazmıştım.
Dün iki bakanını da Beyaz Saray’a özel görüşme için çağırması da bir gelişmenin habercisi olabilir. Bu özel konuşmalar ile ilgili bir açıklama yapılmadı ama nelerin konuşulduğu önümüzdeki günlerde murtlaka anlaşılacaktır.
Rahip Brunson meselesi
Bu arada Trump’ın Pompeo ile öğle yemeğinde ona rahip Brunson hakkındaki gelişmeleri sorması ihtimalinin büyük olduğu da söyleniyor.
Rahip Brunson ile aynı kilisenin mensubu olan Mike Pompeo, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile her konuşmasında bu konuyu da gündeme getiriyor.
Trump’ın avukatı Jay Sekulow çevresine, Başkan Trump’ın Başkan Erdoğan’la telefonda bu konuyu konuştuğunu anlatıyor.
Jay Sekulow'un başında bulunduğu American Center for Law and Justice (ACJL) adlı kuruluş Brunson’un serbest bırakılması için bir imza kampanyası da başlattı.
Başkan Trump’ın oy tabanı olan evanjelik çevreler bu rahip konusunda Beyaz Saray üzerine büyük baskı uyguluyorlar.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce