Erdoğan Trump sıcak tokalaşması ABD yönetiminde nasıl algılandı
Kendi devlet birimlerini karşısına almak pahasına Putin ile sıcak ilşkisini bir kaç seviye yükselten Trump, aynı biçimde araya devlet birimlerini sokmadan Başkan Erdoğan’la da direkt sıcak ilşki kurup iki ülke arsındaki ilşkiyi yeniden tanımlayarak yeni bir dönem açmak istiyor.
Onun düşünce sistematiğini iyi bilen uzmanlar Trump’ın ne yaptığını iyi bilen, zeki, otoriter, gerekirse risk alabilen devlet adamlarından çok hoşlandığını ve bu yüzden de Başkan Erdoğan'la, Putin ile olduğu gibi anlaşıp sorunları aşabileceğini düşündüğünü belirtiyorlar.
NATO zirvesinde iki lider arasında gerçekleşen o sıcak tokalaşamayı Washington’daki devlet birimleri ‘Galiba Trump, Putin ile olduğu gibi Başkan Erdoğan ile de direkt kişisel bağlantı kurmaya hazırlanıyor’ diye yorumladılar.
DİRENECEKLER
Trump’ın ‘Devlet birimlerinin bütün engelleme çabalarına rağmen bunu Putin ile başardım, Erdoğan ile de neden olmasın’ diye düşünmesini bekleyen bu kaynaklar ancak Putin durumunda devlet kurumlarını bir kenara koyabilen Trump’ın, Erdoğan’a aynı yaklaşımında devlet içinde engeller çıkarmak isteyenler olacağını belirtiyorlar.
TRUMP'IN ÇEVRESİNİ SARAN DERİN YAPI
Neokon-evanjelist cephe yanlarına önde gelen islamofobikleri de alarak Trump’ın etrafını deyim yerindeyse bir kale duvarı ile çevrelediler. Bu derin ve karanlık bağlantılı cephenin içinde yer alan isimlerden 100 tanesinin adını burada alt alta sıralasam, bunların yüzde 90’ında Başkan Erdoğan ile geçmişten gelen bir hesaplaşmaları ve öfkeleri olduğunu görürsünüz. Başkan Erdoğan Türkiye’nin çıkarı neyse, onu doğru bildiği şekilde yaptığından ve Washington AK Parti iktidarı öncesinde alışmış olduğu uyumlu, söz dinleyen Türkiye iktidarlarını artık bulamadığından Erdoğan’a öfkeli bunlar.
Uzman kaynaklar Trump’ın böyle takıntıları olmadığını ve hatta Erdoğan’ın kendi ülkesini düşünen bağımsız, cesur kararlar alan yapısına saygı da duyduğunu söylüyorlar ama onun etrafındaki karanlık çevre ellerindeki her imkanı kullanarak Erdoğan’a karşı politikalar empoze ediyor.
ABD’nin YPG ile ortaklığı da bunlardan çıktı, Türkiye’ye ekonomik operasyonları da bunlar yönlendiriyorlar. FETÖ’ün geri veilmesine de engel çıkaran bunlar. Rahip Brunson’ın Türkiye’de tutuklu olmasını Erdoğan aleyhine kullananlar da aynı çevre.
Trump’ın istediği gibi bunlar aradan bir çekilseler ve Trump, Erdoğan ile Putin ile yaptığı gibi bir bağlantı oluşturabilse aramızdaki tüm sorunların çözülebilir olduğu görülecek.
NATO zirvesinde iki başkan karşılaştığında o sıcak tokalaşma da bu arzunun sembolik ifadesiydi.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce