En ürkütücü terörist avcısı Türkiye'de
İran’a uygulanacak yaptırımların Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini konuşmak için geçen hafta Türkiye’ye gelen heyetin başında, Washington’da hakkında ürkütücü hikayeler anlatılan ve terörle mücadelede acımasız yöntemleriyle tanınan Marshall Billingslea vardı.
Marshall Billingslea halen Amerikan Hazine Bakanlığı'nın terörizmin finansmanı ve mali suçlar bölümünden sorumlu bakan yadımcısı konumunda.
Onu tanıyanlar, yıldızının 11 Eylül saldırılarından sonra parladığını anlatıyorlar.
Amerika 11 Eylül’den sonra teröre karşı global savaş açınca o da yönetim birimleri arasında bu savaşı koordine eden uzmanlardan biri olarak ortaya çıkmış.
Özellikle terörün finansmanını ve terörist kaynaklarının izini sürmekte olağanüstü başarılı olduğu da belirtiliyor.
Takip ettiği olayların hemen hepsi çok gizli olduğundan hangi olayın çözümünde etkisi olduğu açıkça söylenemiyor, ancak bir konuyu takip etmeye giriştiği anda gözünün başka hiçbir şey görmediği, tamamen konsantre olduğu ve eğer gözden kaçırılmış bir bağlantı varsa bunu mutlaka bulup çıkarttığı Washington’da biliniyor.
Terörist avındaki acımasızlığı nedeniyle konuştuğum bir kaynak onu ‘üniformasız katil’ olarak bile tanımladı.
Onun bu heyetin başında İran için Türkiye’ye gelmiş olması Amerikan yönetiminin İran konusuna nasıl odaklandığını ve işi nasıl sıkıya aldığını gösteriyor.
Türkiye’ye istisna gelir mi?
Dışişleri Bakanı Pompeo bir süre önce İran yaptırımlarına istisna getirilmesi ıçin 4-5 ülkeden başvuru beklendiğini ve talepler geldikten sonra Amerika’nın duruma bakarak kararını vereceğini söylemişti. Fransa’dan gelen talep bu süreç sonunda reddedildi.
Yönetim içinde İran konusundaki tartışma hala daha sonuçlanmış değil. Bir grup petrol ve doğalgaz ihracatının sıfırlanmasını isterken bir diğer grup bu kadar büyük bir yasağın dünya ekonomisine ve ABD’ye etkisinin kötü olacağını söyleyerek oranın sıfıra çekilmemesini, bir düzeyde tutulmasını istiyor.
Eğer İran ihracatının sıfırlanması hedeflenirse Türkiye de dahil birçok ülkenin yaptırıma dahil olması kaçınılmaz gözüküyor.
Bu olmadığı takdirde yönetim her ülkeden gelen istisna getirilmesi talebine bakıp kararını siyasi açıdan verecek.
Türkiye’ye yaptırımda istisna getirilmesini savunanlar da var yönetim içinde, ancak Reza Zarrab davasını hatırlatan bir diğer grup ise istisnanın bu yüzden getirilmemesi gerektiğini söylüyor.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce