YPG'nin tehlikeli İdlib oyunu
Amerika’nın kontrolü altındaki İlham Ahmed başkanlığındaki YPG heyetinin Esad rejimi ile başlattığı görüşme sürecinde, idlib konusunda da sonuçları çok ağır olabilecek tehlikeli bir teklifte bulunduğu öğrenildi.
Washington’da, bölgeyi sürekli izlemekten sorumlu birimlerden kaynakların bana söylediğine göre Esad rejimi ile esas görüşme amacı Fırat’ın doğusunda otonom oluşum kurulması olan YPG heyeti ayrıca, Esad rejimi ile açılacak işbirliği sürecinde eğer Esad kabul ederse, rejimin İdlib’e muhtemel operasyonunda Suriye ordusu ile birlikte hareket etmeye hazır olduğunu da iletti. Hatta bu kaynaklar YPG’nin önerilerini bir aşama daha yükseltip, gerekirse kendi milislerinin Suriye üniforması giyerek operasyona katılabileceğini söylediklerini de belirttiler.
Bana konuşan uzmanlar bunun İdlib’te 12 adet gözlem merkezi bulunan Türkiye’yi olağanüstü rahatsız edecek ve tepki vermesine yol açabilecek bir gelişme olacağına dikkat çektiler.
Yine bu kaynaklar, kendilerine gelen bilgiye göre, Başkan Erdoğan’ın Putin ile bu konuyu konuşma süreci içinde olduğunu ve hatta iki liderin en son Johannesburg'da bu meseleyi de görüştüklerinin sanıldığını söylüyorlar.
Washington, ağustos ayı sonu veya eylül başı İran’da yapılması planlanan Astana süreci bağlamındaki Türkiye-Rusya-İran zirvesine çok önem veriyor ve Beyaz Saray bu tür zirvelere gözlemci göndermese de yönetim bu zirvenin yakından ve detaylı izlenmesini ve analizini birimlerden istedi.
Otonomi görüşmesi
YPG’nin temsilcisiyken Washington’da Beyaz Saray ile çok iyi ilişkiler kurmuş olan ve sıkça Beyaz Saray’da görülen İlham Ahmed başkanlığındaki heyet, Esad rejimi ile Şam’da Fırat’ın doğusundaki bir otonom oluşumun geleceğini konuşurken bölgede de hazırlıkların sürdüğü belirtiliyor.
Washington kaynakları, YPG’nin kendi kontrolü altında bulunan bölgedeki yerleşim birimlerinde Demokratik Otonom Yönetim adı verilen kurullar oluşturduğunu ve Esad rejimi ile işbirliği imkanlarını bu kurulların araştırdığını vurguluyorlar.
Bazı altyapı ve baraj onarımlarının, Kürt-Esad rejimi işbirliği içinde yapılması yolunun bu kurullar tarafından açıldığı ve ileride bölgede bir otonom yapı oluşacaksa, bunda da bu kurulların aktif rolü olacağı beklentisi var Washington’daki birimlerde.
Fırat’ın doğusunda merkezi devletin içinde kalan otonom bir yapı oluştrulması fikri ilk kez Rusya tarafınan oluşturulmuştu. Rusların Kuzey Irak modeli dedikleri bu modele bölgeden çekilme planları yapmakta olan Trump’ın da sıcak bakmaya başladığı belirtiliyor.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce