ABD yönetiminin yeni Suriye temsilcisi
Amerikan yönetimi siyasi çözüm çabalarının yoğunlaşacağı Suriye için yeni özel temsilci atadı. Büyükelçi James Jefrrey devlet görevinden ayrıldığından bu yana Washington’da bir düşünce üretim kuruluşunda çalışmaktaydı. Washington’da Türkiye’yi en iyi anlayan ve dostça yaklaşarak sorunlara çözüm arayan ender kalan makul diplomatlardan bir tanesidir. 2008 ile 2010 arası Türkiye Büyükelçisi ve 2010-2012 arası da Irak Büyükelçiliği yaptığından hem Türkiye’yi hem de bölgeyi Washington’da en iyi bilen uzmanlardandır.
Suriye bağlamında Türkiye açısından da son derece hassas bir döneme girildiğinden ABD’nin James Jeffrey gibi Türkiye ile makul konuşarak sorunları çözme yanlısı bir kişiyi özel temsilci ataması bana iyi bir haber olarak geldi.
Washington’da iyi bir haber almayı çok uzun zamandır özlediğimden bu gelişme bir türlü teselli hediyesi gibi geldi bana.
James Jeffrey Cumhuriyetçidir ama son ABD seçiminden önce Trump’ın seçilmesine karşı çıkmış, hatta bunu açıklayan bir bildiriye imza da atmış bir diplomattır. Cumhuriyetçi Parti’yi son dönemde ele geçiren evanjelist akımdan uzaktır ve eski Cumhuriyetçi Parti’nin merkez eğilimli makul düşünmeye çalışan klasik çizgisine çok yakındır. Türkiye’yi ve bölgeyi çok iyi tanıması onun atanmasına kaşı çıkabilecek itirazların yükselmesini engelledi.
BILLINGSLEA DIŞİŞLERİ'NDE
Amerika’nın Irak’a uyguladığı ekonomik yaptırımları ve bunlara uymayanlara nelerin yapılacağını anlatmak için Amerika’dan Ankara’ya gelen heyetin başında bulunan Marshall Billingslea önceki gün çalışmakta olduğu Hazine Bakanlığı’ndan Dışişleri Bakanlığı’na demokrasi ve insan haklarından sorumlu bakan yardımcısı olarak atandı. Billingslea Türkiye’den fazla hoşlanan bir kişi değil ve bu görüşlerini de hiç saklamıyor. Ankara’da işadamları ile yaptığı toplantıda da sert tavırları ve diplomatik olmayan laflarıyla dikkat çekmişti. Global terör finansmanı konusunda Amerika’nın en önde gelen uzmanlarından birisi olan Billingslea bir konuyu takip etmeye başladığında son derece acımasız ve takıntılı olması ile tanınıyor. Hazine’deyken neredeyse tüm mesaisini İran ve Türkiye’ye ayırmıştı. Şimdi demokrasi ve insan hakları konusunda Dışişleri’nde neler yapacağı Türkiye’yi izleyenlerce merakla bekleniyor Washington’da.
YENİ İRAN TİMİ
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo işlerin sıcaklaşacağı İran ile ilgilenecek timini yeniledi. Timin başına Brian Hook getirildi. Kariyer diplomatı olmayan ve Trump tarafından dışardan Dışişleri Bakanlığı’na atanmış olan Hook İran’a karşı yapılmakta olan operasyonları koordine edecek. ABD Kongresi’nden Pompeo’ya bir mektup gönderilerek Brian Hook’un bu göreve atanmasına itiraz edildi. Onun Dışişleri Bakanlığı’nda kariyer diplomatlarına karşı ayrımcılık yaptığı ve onlara kötü davrandığı gerekçesiyle Kongre onun yeni görevine atanmasının doğru olmadığını söyledi. Ama bunun atamayı engellemesi şansı bulunmuyor.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce