Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Uzun zamandır Türkiye ile ilgili makul bir düşünce üretemeyen, iki bölümüyle de evanjelist seçmen tuzağına kapılıp gitmiş gibi gözüken ve Türk-ABD ilişkilerini daha da bozan adımları atan Amerikan Kongresi’nden nihayet makul bir ses gelmeye başlıyor.

Bazı senatörler, iki ülke arasındaki sorunların nedeni olarak Türkiye’yi de görseler, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkinin daha da kötüleşmesine izin verilmemesi gerektiğini dillendirmeye başladılar.

’Türkiye’nin izlediği politikalara karşı çıksak da sonunda bir NATO ülkesinden bahsediyoruz’ diyen bazı etkili senatörler, yönetimin Türkiye ekonomisini hedefleyen politikalarının yanlış olduğunu ve bunların sonuç itibariyle ABD’nin de çıkarlarına uygun olmadığını söylüyorlar.

İlginç bir hava değişimi sinyali

Bu yeni yaklaşımı sergilemeye başlayan Kongre üyeleri arasında daha önce Türkiye ile ilgili sert yaklaşımlar ortaya koymuş bazı senatörlerin de bulunması dikkat çekti. Bu senatörler Başkan Trump tarafından Türkiye’nin ABD’ye çelik ve alüminyum ihracatına konulan ek vergilere katılmadıklarını ve Türk ekonomisine yönelik bu tür yönetim tavırlarının olumsuz etkisini azaltmak için Amerika’nın Türkiye ile kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması imzalaması fikrini destekleyeceklerini belirtiyorlar.

Al-Monitor’dan Bryant Harris’in yazısına göre bu görüşteki senatörler arasında Lindsey Graham, Thom Tillis ve Jeanne Shaheen de var. Daha önce Türkiye’ye sert çıkmış olanlar da dahil Cumhuriyetçi Partili senatörlerin de bu yeni bakışı ortaya koymaları Washington’da Türkiye’ye yönelik yeni bir havanın oluşmaya başlamasının işareti olarak görülüyor.

Trump’ın seçilmesinden sonra Türkiye’ye yönelik olumlu tek bir adım atmamış olan Kongre’nin uzun aradan sonra yeni bir tavır almaya hazırmış gibi davranması Washington’u iyi tanıyan uzmanlar tarafından önemli ve üzerinde mutlaka çalışılması gereken bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Bu kaynaklar Türkiye Büyükelçisi’nin de konuyu yakın takipte olduğunu ve senatörlerle bağlantıyı sürdürdüğünü söylediler.

Kongre’de oluşmaya başlayan bu havanın tutması durumunda yönetimin Türkiye hakkında Kongre ile nasıl bir diyaloğa gireceğinin henüz net olmadığını, ancak kendi yaşadığı bir dizi krizden sonra Trump’ın Kongre’yi tamamen karşısına almaya girişemeyeceğini de söylüyorlar Washington’da.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar