Suriye'de Türkiye'yi bekleyen asıl tehlike
Ağustosun 18’inde Washington’da, Suriye’yi ve İran’ı izleyen tüm birimler sabah saatlerinden itibaren sadece tek bir konuya odaklanmışlardı.
O gün İran’ın Yollar ve Şehir Geliştirme Bakanı Amir Amin, Şam'da görüşmeler yapıyordu.
Görüşmelerinin ana konusu, buraya gelen istihbarata göre, Suriye’de bir siyasi çözüm sürecine girildikten sonra ülkenin yeniden inşasıydı.
Bu, Amerikan yönetiminin çok yakından ilgilendiği ve en büyük payı almak istediği konu olduğundan, o gün tüm birimler İran’ın neler yapmkta olduğuna odaklanmışlardı.
Şam’da o gün yaplan görüşmlerin sonunda, Washington saatiyle 14.00-15.00 arası, bir anlaşmanın imzalandığı bilgisi ABD'nin başkentindeki birimlere ulaştı.
İki ülke arasında varılan anlaşmaya göre İran, Suriye’nin ulaşım altyapısını inşa etme işini üstlenecekti ve ayrıca 30 bin adet ev de inşa edecekti.
İRAN'IN PLANI
Amerikan kaynaklarına göre bu işleri İran, uluslararası piyasalarda büyük oyuncu olmayan ve bu nedenle Amerika pazarında da işi olmayan küçük boyutlu şirketlerine verecek böylece onların Amerika’nın yaptırımlarından etkilenmemesini sağlayacak. Aynı zamanda İran perde arkasından bu küçük boyutlu şirketlere devlet desteğini de sağlayacak.
TÜRKİYE İÇİN TEHDİT
İran’ın Suriye’deki bu hamlesini Amerika ne kadar dikkatle izliyorsa bunu Türkiye’nin de yapması lazım.
Çünkü bugüne kadar hem altyapı ve inşaat sektörlerinde büyük tecrübesi ve lojistik konumu nedeniyle Suriye’nin yeniden inşasında büyük rol sahibi olması beklenilen Türkiye’nin, İran’ın bu hamleleriyle büyük pastayı elden kaçırma riskinin doğabileceği Washington’da düşünülüyor.
İRAN'IN ÇİN KARTI
Washington’daki kaynaklar yine Suriye bağlamında İran’ın, Çin kartını da açmaya başladığını düşünüyorlar. İran, İpek Yolu global stratejisi bağlamında İran’dan başlayıp Irak üzerinden Suriye’nin batısına kadar gidecek bir tren yolu projesini Çin ile görüşüyor. Washington’daki kaynaklar bunun büyük bir proje olacağını söylüyorlar. Ayrıca Çin ile Suriye’nin inşasının finansmanı da konuşuluyor.
350 MİLYAR DOLAR
Amerikan Kongresi’nin çıkarmış olduğu H:R (House Reasolution) 4681 saylı bir yasa var. Bunda Suriye’nin yeniden inşası için 200 ile 350 milyar dolar arası kaynak gerekeceği belirtiliyor.
Anlayacağınız Suriye’nin yeniden inşası işi büyük paralar ve çıkarlar içeriyor. Bu yüzden Türkiye İran’ın neler yaptığını dikkatle izlemeli ve Çin ile dirsek temasını hiç bıramamalı.
Amerikan yönetimi bu büyük paradan ana payı Amerikan şirketlernin alması için çalışacak. Perde arkasında bölgede iş yapmaya girişecek Amerikan şiketlerinin, hem bölgedeki konumu hem de iş konularında tecrübeleri nedeniyle Türk şiketleriyle çalışmasının avantajının büyük olacağı söyleniyor.
Yönetim zaten bu yüzden Türkiye’nin hem Fırat Kalkanı bölgesinde hem de Afrin’de yaptığı altyapı ve inşaat işlerini yakından takip ediyor ve resmen açıklanmasa da bu işler ilgili birimlerde takdirle anlatılıyor.
Buradaki kaynaklar Suriye’nin yeniden inşası işinin hem lojistik konumu hem de tecrübesiyle Türkiye’nin aktif katılımı olmadan bşarılamayacağını düşünüyorlar. İran’ın bu konudaki hamleleri Washington’da endişeyle izleniyor, buradaki birimler aynı duyarlılığı Ankara’dan da bekliyorlar.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce