ABD'nin Suriye'de yeni tavrı
Dün tüm gözler Soçi’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında yapılan zirvedeydi ama Washington’da da Suriye konusunda önemli bir hareketlilik olduğunu da görmemiz gerekiyor.
Washington, İdlib konusunda sahada hemen etkisini gösterecek somut bir adım atmıyor. Ancak yönettim, diplomatik kanalları sürekli açık tutup, özellikle Türkiye’nin İdlib’te bir çözüm arayışına güçlü destek verme kararı aldı. Bunda eski Türkiye büyükelçisi ve şu anda Türkiye’yi en iyi anlayan isim olan Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in rolü olduğu biliniyor.
James JeffreyAyrıca Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn da Jeffrey’nin yaklaşımına destek veriyor.
Yönetim, Suriye hakkında diplomatik açıdan çok daha fazla aktif olmaya karar verdiğinden bu iki ismi Cenevre’ye gönderdi. Onlar başta Birleşmş Milletler Suriye Koordinatörörü Staffan de Mastura olmak üzere Mısır, Fransa, Almanya, İngiltere ve Suudi Arabistan temsilcileri ile bir dizi toplantı yaptılar.
Amerika barışın sağlanması için Türkiye’ye zaman tanınmasının önemine inanıyor ve bunun Cenevre’de görüşme yapılan ülkelere güçlü bir dille iletildiği aktarıldı bana Washington’da.
Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nicki Halley’in de, Suriye’deki son süreçte, Türkiye’nin önemini BM Güvenlik Konseyi'nde sürekli vurguladığı söyleniyor New York’ta.
REJİMİ VURABİLİRİZ
Amerika İdlib’teki durum konusunda Türkiye’nin yaklaşımına paralel giderken bir yandan da Rusya’ya, "Eğer Şam katliama yol açacak bir saldırı yaparsa onları vurabiliriz. Hem de bunu illa da kimyasal silah kullanmak şartına da bağlamayabiliriz" mesajını ilettiği Washington’daki İsrail’e yakın kaynaklar tarafından söyleniyor.
Bu kaynaklar Amerika’nın bu tavrını, yönetim için Suriye’deki tek ve öncelikli mesleninin İran olmasına ve rejimin İran’a yakın milisler ile birlikte İdlib’e bir saldırı düzenlemesinin İran’ın bölgedeki gücünü daha da arttırmasına yol açacağı tespitine dayandırıyorlar.
MOSKOVA'YA AÇILAN HAT
Suriye konusunu konuşmak için Moskova ile Washington arasında oluşturulmuş özel hattın son günlerde hayli meşgul olduğu söyleniyor.
Yönetim, Amerika’nın askerlerini siyasi çözüm süreci tamamlanıncaya kadar Suriye’den çekmeyeceğimi Moskova’ya bildirdi.
Bunun yanında Washington Suriye’nin yeniden inşası konusunda Rusya ile koordineli çalışabileceğini ve bu konuda gereken finansmanı sağlamaları için Körfez ülkelerini devreye sokabileceğini de Moskova’ya iletti. Buradaki kaynaklar bu konuya Türkiye’nin özellikle dikkat etmesi gerektiğini vurguluyorlar
ABD’nin Suriye Özel Temslcisi ve özel elçisinin Cenevre’de Suudi Arabistan ile yaptıkları göüşmede bu konunun da ele alındığı söyleniyor Washington’daki kaynaklar tarafından.
BİR YANDAN DA BASKI SÜRÜYOR
Amerika İdlib konusundaki diplomatik atağını sürdürürken bir yandan da yaptırımlar aracılığı ile rejim üzerine baskı uygulamaya da devam ediyor.
Örneğin geçen hafta perşembe günü Washington rejime silah ve akaryakıt temininde aracılık yaptığını tespit ettiği dört isme ve beş şirkete yaptırmlar getirdi.
Anlayacağınız Washington Suriye’yle çok daha derinden ilgilenmek ve akfif olmak kararını vermiş durumda.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce