Birleşmiş Milletler'de diplomasi oyunları
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam üstüne doğru geldiği New York’ta bugünden itibaren çok yoğun bir programa başlıyor.
Zaten gelir gelmez direkt kendisini bekleyen halkın toplandığı Park Avenue’daki salona gidip konuşma yaptı, akşam ise düzenlenen bir yemeğe katıldı. Yani uzun seyahatten sonra fazla dinlenmeye imkan bulamadan bugün çok daha zorlu bir güne geçiyor.
26 Eylül’deki yatırımcılar toplantısı için hazırlıklara itinayla son rötuşlar yapılıyor. İstenilen tüm olumlu sonucun alınabilmesi için Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından çok yönlü çalışma var ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o gece yapacağı konuşmadaki vereceği mesajlara özel önem veriliyor.
O güne kadar gündemin ekseni pazartesinden itibaren Birleşmiş Milletler'e kayıyor.
Pazartesi gece yerel saatle 20.00'de Birleşmiş Milletler'de İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve İran temsilcileri bir araya gelerek Amerika’nın tavrına rağmen İran’ı nükleer anlaşmada kalması için ikna etmeye çalışacaklar. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Birleşmiş Milletler Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu düzeyinde bu konuda temaslarını sürdürüyor. Bakanlar düzeyinde İran ve Rusya ile üçlü toplantı da yapılacak. İdlib yanında o toplantıda İran’a yaptırımlar konusunda alınacak tavır da konuşulacak. İran Cumhurbaşkanı Ruhani salı günü genel kurulda konuşacak.
TRUMP GÜVENLİK KONSEYİ'NDE
Aynı gün Başkan Trump, İran üzerine Güvenlik Konseyi'nde yapılacak toplantıya başlanlık edecek. Toplantının resmi konusu genel nükleer silahların kontrolü olmasına rağmen Trump’ın konuyu sadece İran bağlamında ele alacağı belirtiliyor.
Güvenlik Konseyi’nde İdlib konusunda geçen salı yapılan toplantıda hemen her ülke Türkiye’ye övgülerini belirtmişti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı açıklamalarda Tükiye’nin yaptıklarının önemine dikkat çekiyor.
DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Genel Kurul'a Çarşamba günü hitap etmesi ve 'Dünya beşten büyüktür' sözüyle var olan eşitsiz yapısına eleştiriler getirmiş olduğu Güvenlik Konseyi'ne yönelik eleştirilerini sürdürmesi bekleniyor. Ayrıca, İdlib’te yapılanların dünya için önemini anlatması, mülteciler hakkında Türkye’nin yaptıklarını dünyaya tekrardan hatırlatması ve İran’a yaptırımlar konusuna da değinmesi bekleniyor.
Mülteciler konusu bugün yapılacak 'Küresel Mülteci Mutabakatı' etkinliğinde ele alınacak; Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konudaki Türkiye’nin örnek alınması gereken tavrını, dünyaya tekrardan anlatacak.
TRUMP-ERDOĞAN ZİRVESİ
Başkan Trump Genel Kurul'a Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı gün konuşacak. Bu yüzden iki liderin, koridorlarda karşılaşıp yan görüşme şeklinde konuşmaları ihtimali çok yüksek. İki taraftan da bunun olması ve görüşmenin sorunsuz geçmesi için çalışanlar var.
Arka kapı diplomasi çabaları da yapılıyor. ABD’nin BM Temsilcisi Nicki Haley iki liderin görüşme ihtimali olduğunu ama henüz net bir karar verilmemiş olduğunu söylese de görüşmenin olması ihtimali yönünde bir süreç başladığı belirtiliyor.
NETANYAHU İLE GÖRÜŞME
Başkan Trump’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile yapacağı görüşmede İran’a yatırımlar konusunu ön plana çıkarması ama bunun yanında Filistin meselesinin de ele alınması bekleniyor.
Bu arada yatırımcılar toplantısı öncesinde İsrail lobisinin iş alemine yakın temsilcilerinin Türkiye için devreye girmeye başladıkları söylentileri de kulağıma geliyor.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce