Türkiye'nin 'Gönül Coğrafyası'nın lideri: Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’nin bir fiziksel coğrafyasının yanı sıra bir de 'Gönül Coğrafyası' vardır" cümlesini New York’a iner inmez direkt geçtiği Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi’nin (TASC) düzenlediği Türk ve diğer Müslüman ülkelerin halklarının kendisini karşılama toplantısında söyledi.
'Gönül Coğrafyası' tabii ki Türkiye’nin Müslüman ülkelerin yüreklerindeki Türkiye sevgisiyle oluşan büyük bir coğrafya.
Manhattan’ın Park Avenue’sundaki toplantı salonuna sadece 1200 kişinin alınmasına izin veriliyordu. Salon tamamen doldu dışarda da 1000 kişi bekliyordu Erdoğan geldiğinde.
Türk diasporasının yanı sıra hemen her ülkeden Müslümanlar salona girişinde Erdoğan’a büyük sevgi gösterdiler. Türkiye’nin 'Gönül Coğrafyası' gerçekten çok büyük ve çok güçlü bunu gözümle gördüm o salonda.
Yanına yaklaşabilenler ona dokunmak ve kucaklamaya çalışıyorlardı.
Çok uzun yolcluktan hemen sonra salona yorgun gelmesne rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan çoşkulu bir konuşma yaptı.
DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR
Türkiye’nin her Müslüman ülkenin sorunlarıyla nasıl ilgilendiğini, onlara dünyada nasıl liderlik yaptığını ve ortak sorunlara sahip çıktığını anlattı.
Suriye’de, özellikle İdlib’de, yapılanlarla inanların hayatının nasıl kurtarıldığını söyleyince salonda büyük alkış koptu.
Mültecilere şefkatle yaklaşan dünyada tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyince salondan teşekkür sesleri çeşitli lisanlarla yükseldi, bu arada her ülkeden gelmiş insanlar Türk bayraklarını gönülden sallıyorladı.
Türkiye’nin Gönül Coğrafyası'nın liderliğini bu şekilde elinde tutan Erdoğan, bunun kendisine verdiği büyük güç ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin adaletsiz konumunu tekrar gündeme getirdi.
‘Dünya beşten büyüktür’cümlesiyle gündeme taşıdığı ve buradaki toplantılarda üzerine gideceği belli olan sorunu bu toplantıda yeniden açtı. Sadece beş ülkenin Birlşmiş Miletler Güvenli Konseyi'ni kontrol etmesinin yarattığı adaletsizliği tekrar anlattı ve Güvenlik Konseyi'nde her ülkenin sırayla girebileceği dönüşümlü sisteme geçilmesini istedi.
Dün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'yle yaptığı görüşmede ve genel kurulda yapacağı konuşmada da bunun üstüne gitmeye kararlı olduğu belliydi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın.
FİLİSTİN MESELESİ
New York'ta Filistin meselesi de Türkiye’nin gündeminde olacak.
Bu konuda Erdoğan konuşmasında ilginç bir yaklaşım sergiledi. "Filistinli kardeşlerimizin bugün yaşamakta olduğu sorunlar sadece İsrail’in adalet tanımayan tutumundan değil Müslüman ülkelerin aralarında tam anlşamamasından da kaynaklanıyor" diyerek Müslüman ülkelerin dünyada birlikte hareket etmelerinin önemine vurgu yaptı.
Salondan bu da büyük alkış aldı. Eğer Müslüman ülkeler bir araya gelebilseler bunun lideri olarak kimi görmek istedikleri salondaki sevgi selinden açıkça belliydi.
KONUŞMADAN ÖNCE OLANLAR
583 Park Avenue adresindeki salon 14.00 civarında dolmuştu bile. Dışarda da kalabalık bekliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan uçak gecikmeli gelince saat 15.00'te başlaması gereken program ancak 17.30'da başlayabildi. TASC’ın düzenlediği toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelmesinden önce folklor gösterileri yapıldı, şiir okuyan çocuklar, korolar sahneye çıktı. Ayrıca çocuklar dualar okudular, salondan da dualara katılındı. Cumhurbaşkan’ının gelişi hayli gecikmişti ama salonda herkes çoşkuyla bekliyordu.
Kapasite dolunca belediye girişi kapattı. En az bin kişinin dışarda kaldığı söylendi. TASC gelecek yıl bu töreni kapalı bir spor salonuda yapmayı ve en azından 10 bin kişi oplamayı hedeflediğini açıkladı. Buna Cumhurbaşkanı Erdoğan da daha sonra onay verdi. Salona ilk önce danışmanlar ve bakanlar girdi. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan girince salonda yer yerinden oynadı ona dokunmak ve sarılmak isteyen her ülkeden gençler vardı. Onun konuşması yaklaşık 45 dakka sürdü. Bitince kısa süreliğine otele geçildi, oradan da hemen Time Warner şirketinin yanındaki Mandarin Otel'de TÜRKEN Vakfı'nın Geleneksel Gala Yemeği'ne geçildi.
Pazartesi sabah Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Mülteciler İçin Küresel Sözleşme’ başlıklı üst düzeyli etkinliğe katıldı.
Zaten mülteciler meselesine ilkeli, insani yaklaşımı her ülke tarafından kabul edilen Türkiye bu toplantıda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duruşu sayesinde etkin bir şekilde yer aldı ve dünyaya bizim duruşumuzdan alması gereken dersler hatırlatıldı.
Türkiye saatiyle 21.15’te Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres ile BM binasının 27’nci katıda özel görüşme gerçekleşti.
Bugün (salı) günü sabah saat 09.00'da Genel Kurul'un açılışı olacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dördüncü sırada konuşmasını yapacak. Bugün eğer ayarlanabilirse Başkan Trump ile bir görüşme de olması bekleniyor.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce