Bazı sorunlar aşıldığında Türkiye'ye yatırımcı dalgası akar
Washington ve New york’ta sürekli duymakta olduğum konuyu dün akşam görkemli Gotham Hall binasında yapılan yatırmcılar toplantısında bizzat görmek, konuşmak şansına da kavuştum
Yabancı yatırmcılar aslında Türkiye’ye güveniyor ve şu anın ülkeye yatırım yapmak için uygun zaman olduğunu da düşünüyorlar.
Türkiye’de bulunmak için arzuları da var. Ancak özellikle Türkiye ile ABD arasındaki siyasi gerginlik onları ürkütüyor bu yüzden biraz beklemeyi tercih ediyorlar. Bu gerginlik konuları biraz azalmaya başladığında Türkiye’ye bir yatırmcı akımı olması ihtimali büyük. Bu yatırmcılar toplantısında da, dün gece, son derece net gözüküyordu.
Yemekli toplantıda yabancı yatırımcı şirket temsilcileri ile yaptığım konuşmalarda da bu gözlemimi doğrulayan sözler duydum.
ABD'YE RESMİ YAKLAŞIM
Belli başlı siyasi gerginlik konularının neler olduğunu burada tekrarlamak gerekmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın kaynaklardan aldığım bilgiye göre Türkiye, Amerikan tarafına şu anda şöyle yaklaşım oluşturuyor:
"Bize göre tek bir ABD yok, birçok mecrası var ABD’nin. Mevcut yönetimle görüş ayrılıklarımız olabilir. Ağır eleştirdiğimiz yaklaşımları da vardır. Ancak devamlılığı olan ABD’nin genel anlamda stratejik ortaklığımızın kıymetini bilmediğini ve bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aktüele takılan, geleceği düşünmeyen mevcut ABD yöntiminin anlayışını ciddi bir hata olarak görüyoruz. Bu hatadan bir an önce dönülmesini istiyoruz.’
ABD iş dünyası aslında Türkiye’ye güveniyor.
Türkiye’nin bu yaklaşımına ABD iş dünyasının da destek verdiğini biliyorum. Yatırımcı ‘hatadan dönüldüğünü gördüğü anda’ türkiye’ye akmaya hazır durumda.
Bilgelik ve ticaretin uyumlu birliktekliğini simgeleyen mimarisi ile toplantının yapıldığı Gotham Hall’deki daveti örgütleyen Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Mehmt Ali Yalçındağ, bana bu tespitleri kendisinin uzun süredir yapmış olduğunu ve devletin en üst yerlerine bunu anlattığını; sorunlarda biraz yumuşama olduğu takdirde çok güzel sonuçlar alınacağına inandığını söyledi. Yoğun görüşmekte olduğu Amerikan şirketlerinden de aldığı sinyaller böyleymiş.
GOTHAM HALL
Dün geceki toplantı yerel saatle akşamüstü 18.30'da yemekle başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıdan hemen sonra Almanya’ya uçacağından yemek erken başladı, heyetin bir bölümü zaten uçakta beklemekteydiler.
Bir saat süren yemekten sonra 19.30'da "Hoşgeldiniz" konuşmaları yapıldı. Sonra Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan mülakat yöntemiyle düşüncelerini aldılar. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın söyledikleri de salonda büyük dikkatle dinlendi bazı şirket temsilclerinin dkkatle not aldıklarını da gördüm. Gecinin son konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Ağzından çıkan her kelimeneye ne kadar önem verildiği salondaki insanların suratlarından belliydi.
Özetle yakın geleceğe yönelik potansiyeli büyük olan bir önemli toplantı başarıyla yapılmış oldu.
ŞİRKETLER
Gördüğüm kadarıyla gecede var olan şirket temsilcilerinden bazıları şöyleydi:
Boeing International Başkanı Marc Allen
Hobneywell Başkan ve CEO’su Tİm Mahoney
Templeton Yönetim Kurulu Üyesi Gregory van Beek
Goldman Sachs Başkan Yardımcısı Peter Gross
Altheia Holding Başkan ve CEO’su Jared Elkins
GE Aviation Başkan ve CEO’su Jean Lydon-Rodgers
UBS Başkan Yardımcısı Benjamin Segal
Templeton Direktörü Marius Dan
Panasaonic Aviation CEO’su Hideo Nakano
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce