Amerika, İran yaptırımlarında Türkiye'ye anlayışlı davranma sinyali vermeye başladı
Amerikan yönetiminin ulusal güvenlik konseyinden hazinesine kadar her biriminden pazartesi yeni aşaması başlayacak İran yaptırımları sürecinde Türkiye’ye bazı istisnalar getirme veya en azından bazı durumlarda anlayışlı davranma sinyalleri veriliyor.
Bu yeni ve önemli bir gelişme. Çünkü daha önce konu hakkına konuşan her yetkili yaptırımların sıfır toleransla uygulanacağını yani hiç bir ülkeye yaptırımı delme şansı bırakılmayacağını söylüyordu.
SERT AÇIKLAMALARI HATIRLAYIN
Hatta Amerikan hazinesinin terörist finansmanı konularından sorumlu bakan yardımcısı Marshall Bilingslea aylar önce konu hakkında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sonrasında elçilikteki basın toplantısında net biçimde ne Türkiye’ye ne de başka ülkeye istisna getirilmesinin düşünülmediğini söylemişti. bu konuda tolerans olmayacağını da eklemişti.
ÖNEMLİ TAVIR DEĞİŞİKLİĞİ
Ancak yaptırımların başlamasına çok az kalmışken yönetimde belirgin bir tavır değişikliği net olarak görülüyor.
Konu hakkında en çarpıcı açıklama İran yaptırımları konusunda yönetim içindeki en şahin isim olan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan geldi. "Yaptırımlar İran’a yöneliktir. Bundan hiç bir müttefiğimizin zarar görmesini istemeyiz" diyerek Bolton isim vermese dahi Türkiye’yi işaret etti.
Ulusal Güvenlik Danışmanı John BoltonBu açıklamanın dışında Dışişleri Sözcü Yardımcısı Palladino da konuya girerek "Petrol konusunda bazı ülkelerin hemen sıfır düzeyine gelmelerini beklemiyoruz" dedi.
Yönetim içinde hiç bir isim yaptırım sürecinde Türkiye’ye istisna getirileceğini açıkça söylemiyor. Çünkü bunun kendileri için de istisna isteyen diğer batılı ülkelerle Amerika arasında sorun yaratacağını biliyorlar.
İLİŞKİDE YENİ VE OLUMLU BİR DÖNEME GİRİLİYOR
Ancak yapılan açıklamalardan ve konu hakkında konuştuğum yetkililerden aldığım izlenim yaptırımlarda Türkiye’nin konumu konusunda Amerikan yönetiminde belirgin bir yumuşama var.
Bu önemli çünkü daha önceki tavır sürseydi bu Türkiye ile Amerika arasında yeni bir kriz çıkarmaya doğru gidecekti. İlişki yeniden normalleşmeye başlamışken yeni bir kriz hem ekonomimize hem de siyasi istikrara darbe vurabilecekti.
Bu yumuşamanın Beyaz Saray dışında Dışişleri Bakanı Pompeo ve Savunma Bakanı Mattis tarafından da desteklendiği konuşuluyor Washington’da.
Bu yeni tavır nedeniyle İran yaptırımlarının bu aşamasında resmen olmasa dahi Türkiye’ye bazı kolaylıklar sağlanacağı belirtiliyor Washington’da. Yaptırımın Türkiye’nin ulusal güvenlik çıkarları zedelenmeden uygulanması yönünde yeni bir duyarlılık var Washington’da.
Bunun uzun zaman sonra Washington’da Türkiye’ye yönelik hissettiğim ilk pozitif duygu olduğunu söyleyebilirim.
Washington’daki yetkililer "Eğer Türkiye bu yeni anlayışı iki ülke arası ilişkinin ruhuna uygun biçimde kullanır uygularsa, 2919 yılının iki ülke arası ilişki konusunda çok olumlu geçeceği beklenebilir" diye konuşuyorlar.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce