Amerika'nın FETÖ'ye yönelik adımları
Konu hakkında Türkiye’ye temaslar için gönderilen kapsamlı heyetten de anlaşılabileceği gibi Beyaz Saray’ın FETÖ duyarlılığı iyice artmış durumda.
Bunu Başkan Erdoğan’ın sağladığını görmemiz lazım.
Başkan Erdoğan, Başkan Trump ile kurmuş olduğu ilişkisi sayesinde onun kafasında FETÖ tehdidi konusunun oluşmasını sağladı.
BÜROKRATİK KISIRDÖNGÜYÜ AŞMA ÇABASI
Yoksa Trump onları harekete geçirmeseydi devlet bürokrasisi işi uzun zamandır sürüncemede bırakıyordu.
Gerçi alt düzey militanlarının bazıları hakkında eyaletler bazında bazı soruşturmalar yapılıyordu. Özellikle vize sahtekarlığı ve yasadışı parasal işlemler konularında farklı eyaletlerde açılmış olan FBI soruşturmaları sürdürülüyordu.
Ancak bunların çoğunluğu bölgesel FBI müdürlüklerinin başlatılmış soruşturmalardı. Adalet Bakanlığı konuyu sıcak takip etmiyordu.inisiyatifiyle
Trump onları dürtükleyinceye kadar FETÖ konusu Washington’da bir bürokratik kısırdöngüye sokulmuş gibiydi.
ERDOĞAN SAYESİNDE
Bundan 2.5 ay önce Trump, Başkan Erdoğan ile yaptığı bir görüşmeden sonra yine onun ısrarı üzerine bu defa FETÖ konusu ile ilgileneceği sözünü verdi ve bunu da açıkladı. Ancak hemen dediğini yapmadı.
Bu burada "Başkan yine sözünü tutmuyor" yorumlarının doğmasına neden oldu.
Ancak bu defa biraz gecikmeli de olsa Trump, Başkan Erdoğan’a ve Türkiye’ye verdiği yeni önem nedeniyle FETÖ konusuyla ilgilenilmesi talimatını durağan bürokrasiye sonunda verdi.
Türkiye’ye gelen heyetin önemi ve yetkileri işte bundan kaynaklanıyor.
Burada çalışmaya başlayalı neredeyse iki yıl oluyor. İlk kez bu günlerde Washington’u FETÖ konusunda bu kadar aktif görmekteyim.
Bu Başkan Erdoğan’ın ısrarı ve konuyu takibi nedeniyle oldu.
Peki iade konusunda ne oluyor?
Bu konu hep gündemde ama bürokrasi bunun nasıl yapılabileceği konusunu çözmeye uğraşıyor ve bir karar verilirse bunun yasal çerçevesinin nasıl çizileceğine bakılıyor.
HER ŞEY TRUMP'A BAĞLI
Bürokrasi içinden konuyla ilgili bir kaynak bana bu konuda şunları anlattı:
"Yeşil Kart sahibi bir kişinin yolsuzluk ve Türkiye’den getirilen insanlara verilen vizelerde yapılan sahtekarlık gibi konularda ceza alınması durumunda dahi bu suçlar bir iade işlemi başlatılmasına değil cezanın burada çekilmesine yol açıyor. Türkiye’deki darbe girişimi hakkında dava açılıp açılmayacağı ise henüz yasal netlik kazanmadı."
Bu denilenlerden anlaşılacağı gibi FETÖ konusunda Washington’daki bürokrasi yine ayak sürümeye eğilimli. Ancak bu defa Trump‘ın gösterdiği kararlılığın bunu kırması ve bazı gelişmelerin yolunu açması ihtimali bulunuyor. Türkiye’deki heyetten de gelen mesajlar bu yönde.
Neler olacağını izleyip göreceğiz.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce