Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Türkiye’nin siyasi ikliminde hayat tarzı sorunsalının önemli yerini ve bunun siyasi söylemlerde bazen nasıl belirleyici olabildiğini tartıştığım yazımda bu sorunsalın tarihin bu anında belirleyici olma şansının olmadığını ve hayat tarz endişelerine saklanarak artık siyaset yapılamayacağını anlatmıştım.

Bizim yerelimizde durum böyle ama bu, bizi aşan, global bir problem de.

21’inci yüzyılda hayat tarzlarının birbirine benzeşmeye, tekdüzeleşmeye başladığını görüyoruz, bunu yaşıyoruz.

Hayatlarımızda bu bizleri birbirimize benzettirici güç belirleyici olmuşken kendi hayat tarzının biricik ve korunması gereken bir tarz olduğunu söyleyerek yaşamaya çalışan insanların işi çok zor bu çağda.

Dediğimi daha netleştirmek için bir kavramı tartışmak istiyorum.

AMAZON YAŞAM TARZI

Kitap satın almak için amazon.com'u kullanmış olanlar fark etmişsinizdir tek bir kez kullansanız, bir defa bile tercih belirtseniz dahi sonunda bir algoritmaya dönüşüyorsunuz.

Yani bilgisayar sizin yaptığınız tercihe göre sizin için bir profil oluşturuyor ve size okuma önerileri getirmeye başlıyor.

Bu hayatın her dalına yayılmış durumda artık.

Netflix’te bir film seçin artık kurtuluş yok size ilerde yeni seyredilecek film ve dizi önerileri gelmeye başlar.

Online alışveriş yapın, elbise seçin zevk profiliniz hemen oluşur veya süpermarket alışverişini online yapın algoritmanız sizin yiyecek içecek alışkanlıklarınızı bilir ve sizi artık tercih yapma zahmetinden kurtarma amaçlı olsa da tercih yapmak zorunda olmayan bir insana dönüşürsünüz.

BEN, ROBOT

Bazen kendimin hayatına bakarken akılıma Isaac Asimov’un I, Robot adlı kitabı geliyor. Benim için yazılan hayat tarzı seçimleri nedeniyle kendimi biraz robotlaşmış hissediyorum.

Hayat tarzı üzerine siyaset kurmak 20’nci yüzyılda belki daha kolaydı ama bunu 21’inci yüzyıl koşullarında da yapmaya çalışmak kolay ve pratik değil. Çünkü kavramlar karışmış ve yeni kavramlar oluşuyor. Siyasi düşünceleri farklı olan insanlar aynı algoritmalara sahip olabiliyorlar.

Endişe de duymaya gerek yok çünkü her birimizin hayat tarzı tercihine göre farklı algoritmalar oluşabiliyor. Bunda sorun katiyen yok. Bizlerin zevk ve tercih profillerini oluşturan algoritmalar bir tanesinden yana tercih belirtmiyor. Hepsine de aynı muameleyi yapıyor. ‘Cesur Yeni Dünya’da hayat tarzları eşitlenmeye başlandı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar