YPG'nin Washington'daki lobi faaliyeti
İlham Ahmed başkanlığındaki bir YPG heyeti iki haftadır Washington’da Fırat’ın doğusundaki güvenlikli bölge için Türkiye aleyhine büyük bir lobi faaliyeti yürütüyor. Genelde medya bu konuyu sadece İlham Ahmed ile Trump’ın Trump Interntional’da karşılaşıp konuşması açısından gördü. Bu da normal çünkü haber değeri yüksek bir gelişmeydi. Trump'ın her el sıkıştığı insana onu ne kadar çok sevdiğini söyleme adeti var tabi bu defa da böyle oldu. Ancak sanki tesadüfmüş gibi ayarlanan o görüşmenin arka planında önemli gelişmeler de yaşanıyordu.
LOBİ İÇİN GELDİLER
Moskova ile bu konuda yaptığı temaslardan sonra bir ekiple Washington’a gelen İlham Ahmed, eski PYD Washington temsilcisi olduğundan, zaten işleyişini çok yakından bildiği şehirde 15 gün süren çok yoğun bir lobi faaliyeti sürdürdü.
Bu lobi faaliyetinin amacı Amerika’nın Suriye’den çekilme takviminin yavaşlatılması ve Fırat’ın doğusundaki güvenli bölgenin kontrolünün Türkiye’ye bırakılmamasını sağlamaya yönelikti.
Washington’daki üç katlı binalarında faaliyet göstermekte olan PYD/YPG’liler yönetimin önemli isimleriyle görüşemediler. Örneğin savunma bakanı onları kabul etmedi. Onlar da daha çok senatörler üzerine konsantre oldular. Beyaz Saray ile tek temasları senatörlerle yedikleri yemekte Trump International Otel'de Trump ile ayarlanan karşılaşmalarıyla sınırlı kaldı.
Senatörlerle temaslarından daha çok sonuç aldıkları şimdilik söylenebilir. Çünkü Senato’ya bir tasarı sunuldu ve Amerika’nın Suriye’den çekilmesinin temkinli ve güvenli olması istendi. İki partiden de oy aldı bu tasarı. Gerçi bu konuda ipler Beyaz Saray’ın elinde yani Trump’ın dediği olacak ama Senato'da oluşan eğilimi göstermesi açısından da önemli.
Amerika çekilmesinin yavaş olacağını zaten açıklamış olduğundan bunun da yeni bir durum getireceği söylenemez.
GÜVENLİ BÖLGE KONUSU
Öte yandan güvenli bölge konusunda Amerikan yönetiminden istediklerini henüz alamadılar. İlham Ahmed, Fırat’ın doğusunda oluşacak güvenli bölgenin kontrolünün ağırlıkla Amerika’da olmasını istiyor. Trump ise şu ana kadar bu konuda onlara net bir mesaj iletmedi.
Yönetime yakın kaynaklar, Trump yönetiminin güvenli bölge konusunda Rusların ne dediğini görmek istediklerini ve rejimin denetiminde, Rusya’nın da güvence verdiği güvenli bir bölgenin Türkiye’nin de kaygılarını azaltacağını düşündüklerini belirtiyor.
Anlaşılan o ki 15 günlük lobi faaliyetinden sonra ortada yeni bir öneri ve gelişme yok. Sadece şu kesin Amerika bölgeden çekiliyor ama bu süreç yavaş işletilecek ve o süreçte güveni bölge üzerine anlaşmazlıkların Türkiye-Rusya-ABD arasında konuşularak aşılmasına çalışılması için uğraşılacak.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce