Seçimden sonra Türk-Amerikan ilişkisini onarma dönemi başlayacak
Washington’da Türkiye ile ilişkileri her düzeyde izleyen ve olaylara objektif bakmaya çalışan uzmanlar yerel seçimden sonra, Türk yönetimi yeniden temel sorunları çözmeye konsantre olduğunda, iniş çıkışlı gitmekte olan Türk-Amerikan ilişkisinde bir iyileştirme döneminin başlayacağına inanıyorlar.
Bu Amerikan kaynakları S-400’ler, F-35’lerin gönderilmesi, Fırat’ın doğusu ve YPG konusunda fikir ayrılıkları sürse de yönetim içinde bunlara takılmadan Türkiye ile ilişkinin onarılmasından yana bir görüşün de konuşulduğunu söylüyorlar.
Bunlar eski tavırda "İlk önce sorunları çözelim sonra ilişkinin geneline bakarız" şeklinde bir tavır olduğunu ancak bunun Amerika’yı kaybetmesi mümkün olmayan ve her düzeyde ortaklığına ihtiyaç duyulan stratejik bir müttefiki kaybetme noktasına taşıdığını belirttiler. Bu yüzden o eski tavrın bırakılıp yerine daha pragmatik bir tavrın oluşturulmaya çalışıldığını da anlatıyorlar.
BAŞKANLAR DÜZEYİNDE ALINAN ÖNEMLİ KARAR
Bana söylenen iki ülke öncelikle ekonomik ilişkinin daha güçlendirilmesine konsantre olacaklar.
Buradaki yetkililer bu konudaki kararın başkanlar düzeyinde, Başkan Erdoğan ile Trump arasında alınmış olduğunu belirtiyorlar.
Washington’da söylenen, iki ülke arasında 20 milyar dolar olan ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkarma hedefinin konuşulduğu.
Bu konuyu takip eden Dünya Bankası’ndaki bir kaynağım, bu hedefin çok önemli olduğunu ve Başkan Trump’ın Türkiye’ye bakışını belirleyecek tek etkili öğenin bu ekonomik ilişki olacağını vurguladı. Aynı uzman bu temel sağlam oluştuktan sonra diğer sorunların da çözülmesine yönelik daha rahat adımlar atılacağını söyledi.
TÜRKİYE İYİ HABERİ DUYMUYOR GİBİ
Diğer birimlerden bu konuda konuştuğum birçok kaynağım bana ortak açılan bir konuyu anlattılar. Bunu size aynen aktarmam gerekiyor çünkü bu Türkiye’deki ekonomik durumu olumsuz etkileyen psikolojik bir engele işaret ediyor.
Bu denilenleri herkesin bir kenara not edip bunun değişmesi için "Acaba ne yapılmalı?" diye düşünmesi gerekiyor:
"ABD’den örneğin S-400’ler ile ilgili olumsuz bir açıklama yapıldığında Türkiye’de dolar kuru hemen olumsuz tepki veriyor. Ancak iki ülke arası ticaret hacminin 75 milyar dolara çıkarılması hedefi gibi son derce olumlu bir habere aynı kur bu defa olumlu bir tepki vermiyor. Bu son derce ilginç ve anlaşılmaz bir durum. Türk piyasası bu psikolojiden çıkıp olumluyu da görüp üzerine gitmeye başladığında beklenen çıkışın çok hızlı gelmesi ihtimali de var."
BERAT ALBAYRAK'IN ÇOK ÖNEMLİ ZİYARETİ
Eylül ayında New York’ta düzenlenen ve benim de çok yakından izlemiş olduğum Türk-Amerikan İş Konseyi toplantısında bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, Türkiye’nin ekonomide izleyeceği yol haritası hakkında detayları Amerikan iş dünyası ile paylaştı. Buradaki iş çevrelerine yakın, onların düşünme süreçlerini bilen uzmanlar Bakan Albayrak’ın yol haritasını sadece anlatmakla kalmadığını ve bunun gerçekleşmesi için de gereken her adımı attığının düşünüldüğünü söylüyorlar. Bu yol haritasının gerçekleşmesinin burada yeni bir güvenin oluşmasını sağladığı ve ABD'li yatırımcılarda "Nisandan sonra yapılacakları da duymak istiyoruz" şeklinde bir arzunun oluştuğu belirtiliyor.
YENİ BAŞLANGICIN TOPLANTISI
Bu talebi de göz önünde bulunduran Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) 14-16 Nisan’da Washington’da ABD’li yatırımcılarla bir toplantı düzenledi. Yol haritasına gösterilen ilgi ve nisan ayından sonra atılacak adımları da öğrenme arzusunu göz önüne alan Bakan Albayrak bu toplantıda bir konuşma yapmayı kabul etti..
İki gün sürecek toplantıda iki ülke arasındaki ilişkinin her düzeyde nasıl daha iyileştirileceği konusu tüm boyutlarıyla ele alınacak.
Washington’daki Trump International Oteli'nde gerçekleşecek bu önemli toplantıya Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan da katılacak. 16 Nisan’da Amerikan Ticaret Bakanı Wilbur Smith ile ortak bir konuşma yapacak olan Ruhsar Pekcan, Bakan Albayrak’ın anlatacağı yol haritasına ticari düzeyde yapılacak katkıları açacak ve Amerikalı yatırımcının merak ettiği konulara açıklık getirecek.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce