Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük insan 10 kasım 1938’de öldüğünde 57 yaşındaydı.

Dönemine göre belki ölüm için normal olarak algılanabilecek bu yaş bugün orta yaşlılığı yaşama yaşı olarak görülebiliyor.

Tıptaki, sosyal şartlardaki bugünkü koşullar olsaydı Atatürk’ün 80 yaşına kadar yaşaması mümkün olabilecekti.

Yani 1938 değil de 1961 yılında ölseydi neler olurdu Türkiye’de düşünebiliyor musunuz, bunu hiç hayal ettiniz mi?

*

Alternatif tarih yazını vardır. Örneğin "İkinci Dünya Savaşı'nı Almanlar kazansaydı dünyaya neler olurdu?" diye düşünen kitaplar gibi çalışmalar alternatif tarihi oluşturur. Bu yazın türüne Türkiye’yi de sokup Atatürk 1961 yılında ölseydi bunu düşünüp, bunu alternatif tarih romanı olarak yazmak lazım geliyor bana.

Keşke 1961'de ölseydi de ben de 6 yaşında bir çocuk olarak Ankara'da onu şahsen görme şansına erişseydim. Keşke onun ellerini öpebilseydim. Bunun dışında acaba Atatürk’ün 1950’li yıllarda CHP ile ilişkisi nasıl olurdu, İsmet İnönü ile nasıl konuşurlardı. Adnan Menderes ve Demokrat Parti hakkında neler düşünürdü, 1960’da bir askeri darbe olmasına izin verir miydi bunlar hepsi alternatif tarih romanının içinde mutlaka olmalı.

*

Hiçbir ülke Türkiye kadar şanslı değil, hiçbirisinde Atatürk gibi bir dâhi lider olarak başlarında olamıyor. Çünkü onun gibi dâhiler yüzlerce yılda sadece bir defa ender biçimde çıkabiliyor. Tabiatın bize bir lütfudur Atatürk. Yarın büyük insanın ölümünü hüzünle anarken aynı zamanda ne kadar da şanslı olduğumuz da unutmayalım. Dokuzu beş geçe saygı duruşumuzu yaptıktan sonra yakınlarımıza, sevdiklerimize sarılıp onun kurduğu ve kimsenin yıkamayacağı bu cumhuriyette yaşadığımız için şükredelim.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar