Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İsmail Küçükkaya’nın geçen hafta cuma günkü programına ‘Kara Kutu’ kitabıyla hayli tartışma yaratan Soner Yalçın katıldı.

Tartışmaları açanların bazılarının kitabı hiç okumadan bu işe giriştikleri bariz. Çünkü Soner Yalçın’ın kitabında demediği şeyleri sanki demiş gibi tavırlar alabiliyorlar. İsmail Küçükkaya’nın usta sorunlarıyla Soner Yalçın bu konuyu da iyice net anlatma imkanına kavuştu.

Kitapta aslında söylenmeyenlere dayanıp hayali tartışmalara girenler belki kendilerini tatmin edebilirler ama kitabın içinde gerçekte var olan çok önemli bilgileri de görmemizi engellemeye neden olabiliyorlar.

*

Ben de tamamen farklı nedenlerle özellikle ABD’deki tıp eğitimi üzerine çalışmakta olduğumdan Soner Yalçın’ın kitabında dediği hemen her konunun doğru yönde atılmış bir büyük adım olduğunu biliyorum.

Tam da o güne denk gelen ‘Kişiye özel tedavi’ başlıklı yazımda özelikle ABD’de tıp eğitiminde tam bir paradigma değişimine çalışıldığını ve bugüne kadar her durumda geçerli saylan bazı varsayımların, yerleşmiş protokollerin sorgulanmaya başlandığını yazmıştım.

*

Özetle şu ana kadar hasta doktora geldiğinde hastanın insan olarak bütününe değil sadece hastalığına bakılıyordu. Sonra da hasta sadece hastalığına indirgendiğinden onu diğer insanlardan farklı kılan hiç bir özelliği dikkate alınmadan daha önce saptanmış standart protokollere uygun teşhis ve standart tedaviye gidiliyordu.

Yine o yazımda artık ABD tıp fakültelerinde sıkça duyulmaya, tartışılmaya başlanan iki kavramdan söz etmiştim.

*

Bir tanesi 'presicion medicine' diğeri de 'integrated medicine.'

Presicion medicine hastalığın her hastada farklı bir şekilde yaşanacağından yola çıkarak hastanın vücudunun tüm özelliklerine, gen yapısına bakılarak kişiye özel tedavilerin uygulanması demek.

Integrated medicine ise var olan protokollerin dışına çıkılarak geleneksel tıbbın yanı sıra alternatif tıbbın da ilave olarak imkanlarını kullanmayı söylüyor.

*

O yazının yayınlandığı gün Soner Yalçın’ın, İsmail Küçükkaya’nın programına çıkacağını bilseydim Soner’in kitabı açısından çok önemli olan bir başka kavramın tartışıldığını da anlatırdım ABD tıp aleminde. O da ‘Presicion medicine’ yani kişiye özel ilaç devri başlatılmaya çalışılıyor.

Yani hastaya doğru teşhis koyulduktan sonra doktor artık sadece bu hastalık için öngörülen ilacı yazmakla kalmayacak. O ilacın o hastanın vücudunda en yararlı etkisini gösterebilmesi için ilaçta yapılması gereken uygulamaları da işletecek yani o ilaç hastanın vücuduna daha uyumlu hale getirilerek uygulanacak.

Presicion medicine yaygınlaşırsa eczacıların önemi daha da artacak önümüzdeki yıllarda bu kesin. Eczanelerin çalışma biçimleri de değişecek.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar