2020 için 'Bucket List'im
‘Bucket List’ insanın ölmeden önce yapmayı istediği şeyler listesidir. Öyle yeni yıla özgü liste yapılmaz diyebilirsiniz. Haklısınız da.
Ama bu yeni yıl benim aynı zamanda 65 yaşına girdiğim yıl. Durum böyle olunca bence benim yaşımdakilerin gelen her yeni yıl için yapmayı planladıkları işler listesini aynı zamanda bir 'Bucket List' olarak kabul etmek de gerekiyor. Yani ne olur ne olmaz diyerek bu kavramsal tavizi verebiliriz sanıyorum.
İşte benim listem:
1- Floransa’ya İki kez gittim bayağı da gezdim ama doyamadım bu şehre. Floransa’ya şöyle bir aylığına gidebileceğim bir düzenleme yapmaya çalışacağım. Vakit darlığı telaşına girmeden şehrin her yanını düşünerek, okuyarak, uzmanıyla konuşarak tadacağım. Bu uzman ile konuşma işi çok önemlidir. Ufizi’ye ilk gittiğimizde rehberimiz klasik sanat mezunu bir genç kadındı. Onun sayesinde bakmakta olduğumuz her resimde bizlere yepyeni ufuklar açıldı. O yanımızda olmasaydı bakmakta olduğumuz resimde belki göremeyeceğimiz tek bir detay ile bizlere çok farklı bir deney yaratmıştı. Bir Titan resmini uzmanı ile konuşmadan tam anlamak, keyfine varmak bence mümkün değildir. Müze gezerken uzman rehberin önemine sizi ben ikna edemiyorsam bir de İlber Ortaylı’nın ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Hoca sizi ikna edecektir mutlaka. Ayrıca o kitabı daha okumadınızsa bu yıl içinde mutlaka okumalısınız.
Bu defa uzun süre kalmak için gidebilirsem o kadın gibi gibi daha çok uzman ile şehri yeniden gezmeyi istiyorum. Bu gezimin sokakta rahat oturmamın mümkün olduğu bir mevsimde olması gerekiyor. Çünkü Floransa’da bir sokak kafesinde espresso ile birlikte puro da içmek istiyorum.
2- Washington’daki mason binasının içindeki kütüphaneye en azından bir hafta kapanıp değerli, ender bulunan ezoterizm üzerine kitapları okumak ve o kütüphanenin gizemli havasını tatmak da istiyorum.
3- Ben her gün çalışmaya kendim de dahil sadece beş yazarı okuyarak başlarım. Okuma sıram da hiç değişmez. Bu yüzden pazartesini hiç sevmiyorum çünkü çoğu pazartesi yazmıyorlar. Yazar listeme kendimi de koymam katiyen bir kabarmış ego nedeniyle değil. Sadece göndermiş olduğum yazının baskıda nasıl durduğunu anlamak ve yazının okuyucuya verebileceği duyguları tartmak için yaparım bunu.
Yeni yılda sabah okuma işim artacak çünkü hep belirli bir sırayla okuduğum yazar listemdeki isimler beşten altıya çıktı. SBF günlerinden tanıdığım ve çok sevdiğim Tuğrul Eryılmaz’ın yazılarını da kaçırmadan okumayı sürdüreceğim.
Kendisine çok yakışan ‘gonzo’ üslubuyla yazıyor Tuğrul. Yazdığı konuların daima o da içinde, ortada konu olmasa da onu o yaratıyor. Hunter Thompson’un klasik yazılarının tadı var Tuğrul’un T24 sitesindeki yazılarında biraz da Michael Musto gibi. Cihangir havası özlemimi onun yazılarıyla gidermeye çalışıyorum.
Bucket List'im bu kadar. Çünkü 65 yaşa girerken almış olduğum bir başka karar da olabildiğince mütevazı yaşamak ve beklentilerimi minimuma çekmekti. Bu yüzden 'Bucket List'im de sadece 3 ana maddeden oluşuyor. Floransa gezisi planı pek mütevazı değil diye düşünebilirsiniz ama onu da bir üniversiteli genç gibi pansiyonlarda kalarak ucuz yiyerek ve fazla masrafa girmemeye çalışarak yapacağım. Bunun planlamasına da her şeye rağmen genç kalmakta ısrarlı olan beynime güvenerek girişeceğim. Umarım yeni yılda beynim bana hayal kırıklığı yaratmaz.
Hepinizin hayallerinin gerçekleşeceği bir yıl olsun.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce