HDP ve devlet aklı
PKK gibi bir terör örgütü olan İrlanda Kurtuluş Ordusu'nu (IRA) sistemin içine çekip terörden çıkararak siyasi söyleme sokması açısından kendinden çok şeyler öğrenilebilecek İngiltere’den son olarak çok ilginç bir haber geldi.
Siyasi söylemi açısından teröre karşı tavizsiz olan İngiliz hükümetinin 20 yıl boyunca terör örgütü ile arasında kullanılan gizli bir arka kapı temas kanalını açık tuttuğu ve terörün İngiltere’de en yoğun olduğu günlerde bile temasların sürdürüldüğü açıklandı.
Bu eski Başbakan Tony Blair’in yüksek düzeydeki personelinin müdürü (chief of staff) tarafından İngiliz Guardian gazetesine açıklandı. Müdür aynı açıklamasında bu arka kapı yolu açık tutulmasaydı barış süreci hiç gerçekleşmeyebilirdi de dedi.
*
Türkiye’nin legal ve meşru bir siyasi partisi olan ve TBMM çalışmalarına da aktif katılan HDP ismi her duyulduğunda adeta sinir krizleri geçiren ama bir yandan da teröre siyasi bir çözüm de olması gerektiğini de düşünen Türk siyasetinin de İngiltere'nin yaşadığı deneyden bence çok öğrenecekleri var.
Bu HDP hakkında geçirilen sinir krizleri bazen son derece mantıksız boyutlara varabiliyor. Örneğin ben HDP’nin başka patilerle bir Anayasa çalışması içine girmiş olmasının neden bu kadar sert tepki toplayabildiğini, siyasetin sinirlerini neden bu kadar bozabildiğini fazla anlayamıyorum.
Eğer bazı sorunlara Türkiye’nin bütünlüğü içinde meşru siyasi söylemler de kullanılarak bir çözüm getirilmesine çalışılacaksa o zaman da HDP’nin başka partiler ile bir anayasa çalışmasına girmesi sinirlenilecek bir şey olmamalı tersine bu gelişmeyi makul insanların alkışlaması gerekmez mi?
Veya yerel seçimde HDP muhalefet partileriyle ortak hareket etti diye neden o kadar sinirli, suçlayıcı açıklamalar yapılabildi bunu da anlamak pek kolay değil.
Bence AK Parti'nin geçmişindeki olumlu işlerden olan 'Barış Süreci' bile hala daha bazılarınca hatırlandığında ayrı bir histeriye neden olabiliyor.
Örneğin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in TBMM konuşmalarını yazan Bahadırhan Dinçaslan, partisinin Siyasi İşler Başkanı Mehmet Salim Ensarioğlu'nun 'Barış Süreci'ne destek veren açıklamalarının partinin Twitter hesabından paylaşılması sonrasında istifa etti.
Bu arada siyasi arenada birden fırtına estiren Ümit Özdağ da bu HDP kartını bazen siyaseten korkutmak amaçlı kullanıyor.
İyi Parti hakkındaki bu olayları sadece bir örnek olsunlar diye verdim yoksa HDP adı her ortaya çıkınca tüm devlet aklının tutuluyor olması sadece bu partiyle alakalı tabii ki değil. Maşallah her partimiz HDP’ye yönelik olarak, İngiltere’de olduğu gibi bir makul devlet aklıyla politikalar oluşturulması ve bazı sorunları siyasi söylemler içinde makul çözümlere ulaştırmak için adımlar atılmasına tavırlarıyla engeller çıkarmayı sürdürüyorlar.
Arka kapı politikası
Sakın ha yanlış anlama olmasın ben burada İngiltere’de olduğu gibi onlar nasıl ki 20 yıl boyunca terör örgütü olan IRA ile bir arka kapı temas yolu açık tutmuşlarsa bizim de onlar gibi buna benzer bir şey yapmamız gerektiğini öneriyor değilim.
Çünkü devletin çıkarları ve gizliliği söz konusu olduğunda bunun hakkında söz söyleyebilecek yeterli bilgi ve veri elimde yok ve zaten bunların bende olmasını da beklemek pek makul değil.
Dediğim sadece şu; HDP adı çıktığında illa sinir krizleri geçirebilen ve makul düşünceyi engelleyebilen partilerimiz bir de böyle İngiltere’de olduğu gibi arka kapı temas yolu gibi bir öneri gelse kim bilir neler yaparlar, neler söylerler diye düşündüm o kadar.
Bence terör örgütünü siyasi söylemler içine çekerek onu parlamenter sisteminin içinde eritmek konusunda büyük başarıları olan İngiltere deneyiminde öğrenilecek çok şey var. Örneğin kendisi de bir IRA üst düzey yöneticisi olan ve aynı zamanda Sein Fein partisinin de yöneticiliğini yapmış olan Gerry Adams’ın nasıl adım adım sistemin içine alınarak yasal süreçlere sokulduğu ve IRA’nin terör yöntemlerinden vazgeçmeye nasıl ikna edilebildiğini Türkiye'deki her siyasetçi soğukkanlılıkla ve düşünerek incelemeli. Çünkü bizde de bir sarmal haline gelip Türkiye’ye çok zarar veren terörü eğer bir gün siyasi söylemlerin düzleminde çözmeye girişeceksek, ilk önce HDP’ye de her makul yaklaşım olduğunda bunu kavgalar çıkararak ele almamayı öğrenmemiz lazım.
İngiltere gibi Türkiye’nin de HDP ve PKK konularında makul çözümler üretebilecek bir devlet aklına acil ihtiyacı var gibi gözüküyor.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce