Doğu Akdeniz'deki satranç oyununda Türkiye'ye 'Şah-Mat' dedirtebilecek hamle
Türkiye’nin Libya ile deniz yetki anlaşmasının mimarı olarak bilinen emekli Tümamiral Cihat Yaycı ‘İsrail Türkiye’nin Denizaşırı Komşusu: Türkiye ile İsrail arasındaki deniz yetki alanlarının belirlenmesi’ başlıklı makalesini İsrail’deki Moshe Dayan Enstitüsünün Turkeyscope sayfasında yayınladı.
Batı ve İsrail kaynakları bu makalenin İsrail’de hayli heyecanla karşılandığını ve tartışıldığını söylüyorlar.
Al-monitor internet sitesinin konuyla ilgili yayınında da belirttiği gibi üst düzey Türk yetkililerin İsrail platformlarında bu tür yayınlar yapmaları oldukça ender görülen bir durum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir diyaloğu olduğu bilinen Tümamiral Yaycı, Libya ile varılan münhasır ekonomik bölge anlaşmasının benzerinin İsrail ile de yapılması önerisini ilk kez Habertürk televizyonunda bir süre önce katıldığı bir tartışma programında açıklamıştı.
*
Ancak bu konudaki makalenin tam da bölgemizde dengelerin yeniden oturtulması için bir takım girişimlerin karşılıklı olduğu haberlerinin geldiği bir dönemde İsrail’de yayınlanmış olmasının ilginç olduğuna işaret eden bazı uzmanlar, bunun Türkiye-İsrail arası bazı önemli olası gelişmelerin bir işareti olabileceğine de işaret ediyorlar.
KAZAN-KAZAN İŞBİRLİĞİ
Makalede Türkiye ile İsrail arasında olması için önerilen yeni deniz yetki alanları anlaşmasının detayları ilginç.
Türkiye ile İsrail arasında bu konunda bir anlaşma olduğu takdirde bunu gösteren haritada Akdeniz’de şu an Güney Kıbrıs’ın üzerinde hak ilan ettiği 8, 9, 11, 12’nci parsellerin Güney Kıbrıs'tan İsrail’e devredilmesi öneriliyor. Makalenin sonuç bölümünde bunun İsrail için 16 bin kilometrekarelik yeni alan anlamına geleceği de vurgulanıyor.
Makalede önerilen anlaşmanın iki ülke açısından da bir kazan-kazan mantığı içereceği ve bunun iki ülkeye de Akdeniz'de avantajlar sağlayacağı vurgulanıyor.
Bu nedenle önerilen bu yeni yaklaşımın İsrail’de hayli heyecan yarattığı ve Türkiye’ye son yıllarda temkinli yaklaşan İsrail hükümetinin bu yaklaşımın iki ülke ilişkilerinin geleceği için anlamı üzerine beyin fırtınaları yapmaya başladığı konuyla ilgili yayın yapan yayınlarda belirtiliyor.
Diplomatik kaynaklar bu yeni anlaşma önerisinin İsrail ile Türkiye arasında bir takım ikili görüşmelerin olmakta olduğu ve Türkiye’nin İsrail’e yeni büyük elçi atayacağı haberlerinin çıkmasına denk gelen bir dönemde olması acaba Türkiye-İsrail ile ilişkileri açısından yeni adımlar atmanın eşiğinde mi sorularının sorulmasına da neden olacağına dikkat çektiler. Bazı kaynaklar Türkiye'nin gündemine NATO ve ABD ile ilişkiler önemi bir şekilde girmişken İsrail faktörünün de bu şekilde devreye sokulması arayışının tesadüf olmadığına dikkat çektiler.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce