Çok önemli gelişmeler oldu... PKK iyice cendereye alınıyor (ABD'nin yeni hamlesi olacak mı?)
Dış ilişkileri izleyen yorumcular, ben de dahil, son günlerde özellikle Atlantik müttefikliği ekseninde yaşanmakta olan ilişkilere konsantre olmuş durumdaydık.
Son yapılan Avrupa Birliği liderler zirvesinde Avrupa’nın Türkiye ile ilişkilerini Amerika ile tamamen koordineli yürüyeceğinin net olarak ortaya çıkmasından sonra dikkatlerimizin o eksene yoğunlaşması normal karşılanmalı.
ASIL ÖNEMLİ GELİŞME SINIRIMIZDA OLDU
Ancak bizler Batı'ya konsantre olmuşken sınırımızın dibinde terörle mücadelemiz açısından o kadar önemli gelişmeler de oldu ki bunları da atlamamamız ve ülkemizin bölge politikaları açısından bunları da düşünmemiz gerekiyor.
ÖNEMLİ DİPLOMATİK TRAFİK
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi 17 Aralık’ta resmi bir ziyaret için Ankara’ya geldi. Onun ziyaretinden önce Irak Dışişleri Bakanı da Ankara’ya gelip bir dizi temasla daha sonra alınacak önemli kararların altyapısını hazırladı.
Türkiye ile Irak arasındaki tüm ekonomik güvenlik sorunlarının masaya yatırıldığı bir dizi görüşme oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile el-Kazımi arasındaki görüşmelerde güvenlik sorunlarının özellikle görüşüldüğü tahmin ediliyor.
Sonuçta terör örgütü PKK’ya yönelik öyle bir sert sonuca varıldı ki bunun tonunun Washington’da sürpriz olarak karşılandığı anlaşılıyor.
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) ile Irak arasındaki temaslar ve ikisinin de Türkiye ile konuşmaları sonrasında üçü arasında PKK’nın bölgedeki faaliyetlerini kısıtlama ve varlığını sona erdirmek konusunda görüş birliğine varıldı.
SİNCAR TEMİZLİĞİ
Öyle görünüyor ki bu üçlü görüş birliği PKK’nın Sincar bölgesindeki varlığının bir süreç içinde temizlenmesini de amaçlıyor.
Sincar, terör örgütü PKK ve onun Suriye’deki kolu YPG açısından stratejik öneme sahip. Çünkü PKK, Suriye içindeki hareketlerini Sincar’dan yolladığı militanlar ile yönlendirmeye çalışıyor.
Irak Kürt Bölgesi Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Rebivar Ahmed, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kazım Aracı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Erbil ve Bağdat yönetimlerinin gözetiminde 9 Ekim'de bir toplantı gerçekleştirmişler ve bunun sonucunda terör örgütü PKK’nın Sincar’daki varlığını sonlandıracak bir anlaşmaya varmışlardı.
Bölgede PYD unsurlarıyla koordineli çalışan Amerika, Sincar’ın Suriye’deki PYD güçleri açısından stratejik önemi bildiğinden bu anlaşmanın işletilmesi ve PKK varlığını Sincar’dan temizlenmesinin yol haritasının çıkarılmasını bazı manevralarla engellemeye çalışıyordu.
ABD’NİN HAYATİ HATASI
Ancak bölgede ABD'den bağımsız hareket etmesi düşünülemeyecek terör örgütü YPG hem kendisi hem de ABD açısından sonuçları ağır olabilecek stratejik bir hata yaptı.
Büyük ihtimalle Irak Kürt Bölgesi içinde bulunan PKK unsurlarına güvenerek Suriye içinden Kürt bölgesine saldırı girişiminde bulundu.
Yönetimin peşmergeleri gerçi bu saldırıyı püskürttüler. Sonrasında ise bizi bugünkü duruma getirecek diplomatik gelişmeler yaşanmaya başlandı.
YPG’nin bu davranışına hem IKBY hem de Irak devleti çok sert tepki verdiler.
Başbakan Mesrur Barzani, YPG’nin peşmergeye saldırısını sert bir dille kınayarak, tekrarlanması halinde bu tür saldırıların bölgenin güvenliğine büyük zarar vereceğini söyledi. IŞİD karşıtı koalisyona da seslenen Barzani, “Ortak dost ve müttefikimiz olan uluslararası koalisyon, YPG’nin bu tür saldırılarda bulunmayacağına dair garanti vermelidir. Yine yabancı ülkelerin yardımlarının Kürt Bölgesi topraklarına saldırı amacıyla kullanılmasına izin verilmemelidir. Şüphesiz bu tür saldırıların tekrarlanması bölge güvenliğine büyük bir zarar verecektir” dedi.
Barzani 14 Aralık’ta ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn’u da telefonla arayarak PKK’nın Suriye’deki etkinlik kazanma çabalarının engellenmesi ve ABD tarafından bölgeye gönderilen yardımın terör örgütü PKK eline geçirilmesinin de sona erdirilmesi çağrısı da yaptı.
TÜRKİYE'NİN ELİ ÇOK GÜÇLENDİ
ABD'nin ve YPG’nin bu stratejik hatası sonuncunda başlatılan diplomatik trafik sonunda Türkiye, IKBY ve Irak arasında oluşturulan anlayış ile terör örgütü PKK’nın bölgedeki varlığına karşı çok önemli bir adım atılmış oldu. Şimdi Türkiye, Sincar anlaşması ile bölgenin PKK varlığından temizlenmesi için çizilen yol haritasının işletilmesini koordine eder duruma geldi.
Bu gelişmelere yönelik ABD’nin yeni bir hamlesinin olup olmayacağı henüz net değil. Türkiye’nin attığı adımlara biraz hazırlıksız yakalanmış olduğu görülen Washington’daki ilgili birimlerin yoğun değerlendirmeler yaptıkları söyleniyor.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce