Füzelerini aldık şimdi de aşılarını alalım
Rusya’nın Sputnik V adı verilen aşısı hakkında çok fazla söylenti vardı. Geliştirilmesi sürecinde yeterince şeffaf davranılmadığı ve yönetimin gerekli bilimsel kaygıları tatmin edecek duyarlılığı göstermediğinden ve genelde ülke otoriter bir yapıya sahip olduğundan aşılarına karşı global düzeyde güvensizlik ortamı oluşuyordu.
İLK AÇIKLAMA İŞE YARAMADI AMA ŞİMDİ DURUM FARKLI
Sputnik V aşısının aslında etkin olduğu yolundaki ilk bilimsel veri geçtiğimiz Aralık ayı ortalarında yayınlandı.
Ancak bu açıklama aşının üreticileri olan Gamelaya Merkezi ve Rusya Direkt Yatırım Fonu tarafından yapıldığından, açıklama bilimsel verilere dayansa da, kamuoyunu yeterince ikna edici olamadı.
Ancak bu ortam 2 Şubat 2021’den itibaren etkin biçimde değişmeye başladı. Çünkü dünyanın en prestijli tıp dergisi olan Lancet'de o tarihte Sputnik V aşısının 'güvenli ve etkili’ olduğunu söyleyen bir yazı yayınlandı.
Lancet’teki yazıya göre 3’üncü evre çalışmaları olumlu sonuçlarının da alındığı aşının etkinlik oranı yüzde 91.6 olarak bulunmuş.
Yine aynı dergiye göre Rus aşısı tüm yaş grupları için etkinmiş.
Lancet dergisinde yazı yayınlandıktan sonra New York Times gazetesi op-ed (yani editoryelin yayınlandığı sayfanın karşısı) sayfasında ‘Çin ve Rus aşılarına güvenmenin zamanı geldi’ başlıklı bir yazı yayınlayarak, Rusya ve Çin’in geliştirdiği aşılara karşı global düzeyde kültürel/ideolojik bir güvensizlik yaşanmakta olduğu, ancak bilimsel çalışmalardan sonra bu tavrın bırakılması ve bu aşıların da batı aleminde kullanılması gerektiği söylendi.
ELİMİZİ BENCE ÇABUK TUTALIM
Kendi aşı dağıtım sistemlerinde sorunlar yaşayan Almanya, Fransa ve İspanya’nın bu aşamada Rus ve Çin aşılarından da yararlanmayı düşündükleri haberleri geliyor .
Üstelik Sputnik V aşısının dozunun 10 dolar olduğu ve bunun da bir fiyat avantajı sağladığı söyleniyor.
Ben bütün bu gelişmeleri takip ederken "Çin aşısı acaba yeterli ve zamanında gelecek mi diye tartışıyoruz, herkeste biz acaba ne zaman aşı olacağız veya hiç olabilecek miyiz kaygıları var bunun yerine acaba neden Rusya’dan aşı almak için ciddi bir girişim yapılmıyor ki" diye düşündüm. S-400 füzelerini alırken hiçbir sorun yaşamadığımız Rusya’nın bize aşı satmak konusunda fazla sorun çıkaracağını da düşünemiyorum.
Bilimsel açıdan güvenlik testini de geçtiğine göre Sputnik V aşısından yeterli miktarda getirmek için bence hızlı davranıp aşı güvenliği ve yeterliliği açısından kendimizi güvenceye almalıyız.
Eğer niyet varsa elimizi çabuk tutmalıyız çünkü Almanya’nın Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, Rusya ve Çin’den aşı almayı düşündüklerini açıkladı bile.
100 MİLYON DOZ AŞI
Rusya ise yılın ikinci çeyreğinde Avrupa Birliği’ne 100 milyon doz aşı satmayı planladıklarını açıkladı.
Yani Rus aşısı almak için de ciddibir global rekabet başlamış durumda, Türkiye dediğim gibi elini çabuk tutarsa kendini güvence altına alabilir.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce