Tokat ve ahlak
Ahlak teorisi hayatın bize sunduğu alternatifler arasında doğru seçimler yapmaya çalışmamızı söyler hep.
Uzun yıllar sürecinde birçok filozof ahlak konusunda düşünmüştür.
Aristo etik üzerine düşünürken iyi insanın karşısına çıkan her olay hakkında o olayın gerektirdiği derin düşünme gereğini yerine getirip, olaya doğru ve adil bir tepki verebilmek için deneyimlerine ve yaşam pratiğinden gelen bilgeliğiyle düşündükten sonra kararını veren insan olacağını söylemiştir.
Antik Yunan'da bunu yapabilen insana 'magalopsychos' adı veriliyordu. Megalopsychos gerçekten ilk bakışta ürkütücü bir kavram gibi ama temelde iyi ruhlu insanı anlatıyordu bu. Aristo’nun yazılarının İngilizce çevirisinde bu kavram centilmen olarak verilmişti.
Bu kullanımda centilmenlik doğuştan sınıfına göre otomatik elde edilen bir durum değildi. Ancak centilmen hayatın büyük problemleri hakkında ahlaklı kararlar alabilmenin hayatın küçük, detay durumlarında dahi görgülü olmaktan geçtiğini, küçük önemsiz gibi görülen konularda görgülü olmadan büyük konular hakkında da ahlaklı karar alınamayacağını bilen insandı. Centilmenin ise ancak bunu başaran görgülü insana denilebileceğini söylüyor bu yaklaşım.
İnsan hayatının bir aşamasında hayata biraz kafa yormaz, görgü, etik ne demek düşünmez ve en azından biraz felsefe okumayı denemez ise Will Smith gibi centilmenliğin uzağında ve eğer Aristo’nun görüşü de kabul edilecekse sonuç itibariyle ahlaksız da olur.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce