Krize rağmen sokakların canlığının bir açıklaması var... Ama ben yine de tatmin olmadım
'Ekonomik kriz ve sokaklar' başlıklı son yazımda ekonomide büyük ve derin bir kriz olduğunu bilmek ve kabul etmekle birlikte sokaktaki gözlemlerimde bunu nedense göremediğimi anlatmıştım. Bu gözlemim ekonomide kriz olduğu düşüncemi değiştirmemekle birlikte bu görünümün de açıklanmaya ihtiyacı olduğunu söylemiştim.
Bu yazıya olumlu yorumlar yanında eleştirel yaklaşımlar da geldi. Ekonomik kriz ile sokaktaki görünümler arasındaki tutarsızlığı çözecek bir açıklamaya bir ekonomist olarak ulaşmalıydım. Çünkü bana bir arkadaşımın gönderdiği eski merkez bankası başkan yardımcısı ve borsa eski başkanı Prof. Dr. İbrahim Turhan’ın konuyla ilgili bir dizi tweet’inde benim gibi gözlemlerde bulunan birçok insanın bundan yola çıkıp ekonomide kriz olmadığını söylediklerini anlatıyor ve bunun yanlış olduğunu söylüyordu. Ben sokaktaki gözlemlerime rağmen krizin olduğundan hiçbir zaman bilimsel şüphe duymadığımdan sokak gözlemlerimi de bilimsel bir tabana oturtmak için çalışmak ve o görüntülere rağmen krizin olabileceğini bilimsel açıklamak zorundaydım.
Bir dizi okumadan ve konuşmadan sonra sokakların dinamik canlılığına rağmen krizin derinliğini anlatan açıklamayı anladım. Konu hakkındaki ilk yazımda sokakların canlılığı nedeniyle belki de ekonomik krizin anlatıldığı kadar derin olmayabileceğini yazmış oluğumdan, bu sokakların canlılığına rağmen krizin derin olduğunu açıklayan görüşü de yazmak benim entelektüel borcumdu tabii ki.
Aşağıda bu açıklamayı göreceksiniz, ama ben bunu bir ekonomist olarak anlamakla birlikte yine de tam tatmin olduğu mu söyleyemem. Bence bu açıklama da sokak canlılığını tam anlatmaya yetmiyor.
Belki de sokakların dinamizmi ile derin ekonomik kriz söylemi arasındaki çelişkiyi açıklamak için ekonomi dalının bilinen, klasik teorileri ve varsayımları ile çalışmak yetmiyor olabilir. Belki de bu açıklamayı doğru yapabilmek için Davranışsal İktisat' (Behavioral Economics) dalının kavramlarıyla çalışmak da gerekli olabilir.
Klasik iktisat bilgisi ile donanımlı bir kişiden anlamak için yardım almalıyım diye bilgisine, birimine her zaman güvendiğim CHP Milletvekili İlhan Kesici’yi aradım ve onunla konu hakkında uzun konuştuk.
Sonunda bana yazan değerli okurlardan aldığım bilgiler üstüne bir de İlhan Kesici’nin değerli yorumlarını alınca sanırım ben meseleyi sonunda bilimsel tutarlılık açısından çözdüm. Ancak şunu söylemem lazım; biraz sonra ortaya koyacağım yaklaşım tamamen beni sorumluluğumdur. Bilgisinden yararlanmış olduğum sayın İlhan Kesicinin bu yaklaşımda kesinlikle bir sorumluluğu tabii ki yoktur. Yani diyeceklerimde eğer bir yanlış olacaksa onların nedeni tamamen benden kaynaklanıyor.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce