Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

“Kadın ne ister?” sorusuna, bu kez aklı başında bir yanıt alıyoruz.

Hatırlayacaksınız, bir çay markası aynı soruya, kadını “kuş beyinli tüketim canavarı” gösteren yanıtlar vererek başta kadın çevreleri olmak üzere birçok kesimden tepki çekmişti..

Kadın girişimciliğini 2006 yılından beri “hedef kitle segmentleri” arasına yerleştiren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere; “finans, eğitim ve cesaret” üçlemesiyle, araştırmalardan çıkan ve ayakları yere basan bir karşılık buldu.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan ve Karadere ile “Kadın Girişimci Buluşması” için gittiğimiz Erzurum’da, kadınları dinledik.

Erzurum, KAGİDER ve Garanti’nin 2008 yılından beri düzenlediği, “Kadın Girişimci Buluşması” için gidilen 30’uncu ildi.

Erzurum’da ikinci kreşini açan 27 yaşındaki Fevziye Hurşit ve Ankara’da enerji şirketi GY Grup’u kurarak yanında 70 mühendisi istihdam eden Göknur Atalay’ın deneyimleri, ilham vericiydi...

1995 SEVİYESİNE ERİŞEMEDİK

Erzurum’da sadece 200 kadar kadının “ekonomik güçlenme” odaklı bir toplantıya katılması bile “değişimin” yönünü açıkça gösteriyor.

Mevcut tabloyu Karadere, bir kez daha bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor:

“TÜİK verilerine göre, 2013 yılında Türkiye’de, 15 ve üstü yaştaki nüfus içerisinde istihdam oranı yüzde 45.9. Bu oran erkeklerde yüzde 65.2 iken, kadınlarda ise sadece yüzde 27.1. Yani erkeklerin istihdam oranı, kadınların istihdam oranının neredeyse 2.5 katı. Benzer şekilde, 2013 Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye genelinde yüzde 50.8 olan işgücüne katılma oranı, erkeklerde yüzde 71.5, kadınlarda ise yüzde 30.8.”

Bundan 20 yıl önce kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 31’di. 2007 yılına kadar gelen süreçte yüzde 24’e kadar geriledi. Son 8 yıldaki toparlanma, 1995 seviyesine erişemedi...

Özel sektör, devlet, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının “toplumsal cinsiyet eşitliği” programlarına, Dünya Ekonomik Forumu verisinin penceresinden de bakalım...

Türkiye “Küresel Cinsiyet Eşitliği” sıralamasında, 2013 yılında 136 ülke içinde 120’nci olurken, 2014 yılında 142 ülke arasında 125’inci sıraya geriledi.

KAGİDER ve Garanti’nin yanı sıra Türkiye’de çok sayıda şirket ve sivil toplum kuruluşu “kadının güçlenmesi” programı uyguluyor. Hepsi de cinsiyet eşitsizliği duvarının yıkılmasına katkı sağlayan örnekler.

KAGİDER, Garanti Bankası ve Ekonomist Dergisi’nin 9 yıldır düzenlediği “Kadın Gişimci Yarışması”na, bugüne kadar 28 bin kadın başvurmuş. Bu sayı Türkiye’de kendi işini kuran 100 bine yakın kadının 4’te 1’ini aşıyor.

Yine de: Türkiye’de kadın irtifa kaybediyor!...

W20 ‘EŞİTLİK’ DİYECEK Mİ?

Türktan, çevre baskısını aşmalarının “özgüven” ile mümkün olacağını anlatırken, kadınlara anahtar niteliğinde bir saptama yapıyor:

“Yapabilir miyim endişesinin ötesinde, anne veya baba (Eşleri ve yakın çevreyi de dahil etmek gerekir, S.Y.) ‘Yapamazsın, evde otur’ diyor. ‘Yapamazsın’ denildiği zaman aslında test ediliyorsunuz. Bunu aşmak, girişimci ya da çalışan olarak atacağınız ilk adım olacak.”

KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Sanem Oktar Öğüt’ün ve üyelerinden Berrin Kuleli’nin verdiği “pazarlama-satış” eğitimleri; stand-up tadında geçti.

Bugüne kadar KAGİDER’in Türkiye’de ve yurtdışında verdiği kadın girişimci eğitimlerine eğitmen olarak katılan Kuleli’nin yanı sıra Göknur Atalay’ın ve İdil Urfalıoğlu Belli’nin Zagreb’deki sunumları KOSGEB’in de dikkatini çekmiş. Bu 3 kadının eğitim videoları Türkiye’deki bütün KOBİ eğitimlerinde gösterilecek.

Türkiye’nin 2015 yılı dönem başkanlığında 4-6 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenecek “G20 Zirvesi” kapsamında oluşturulan, “W20 (Kadın20) Türkiye Organizasyon Komitesi”nin başkanlığı, bundan sadece 10 gün kadar önce bizzat Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından Türktan’a tebliğ edildi. Türktan, ilk toplantısını dün Ankara’ya giderek, G20 sherpa’sı Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu ile yaptı.

KAGİDER’in yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Başbakan Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen kadın STK’larından KADEM ve TİKAD’ın da yer aldığı W20 komitesinden “Kadın-erkek eşitliği” cümlesi çıkabilecek mi merak ediyorum.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar