Darüşşafaka bu hafta İngiltere Prensi Edward'ı ağırlayacak
Türkiye’ye son dönemde Batılı ülkelerden yapılan en üst düzeyde ziyareti gerçekleştirecek olan Prens Edward, annesini ya da babasını yitirmiş çocukların yatılı eğitim gördüğü “şefkat yuvası” Darüşşafaka’yı ziyaret edecek.
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Kraliçesi II. Elizabeth ve Prens Philip’in küçük oğlu Prens Edward’ın başkanlığını yürüttüğü “The Duke of Edinburgh’s International Award Programı”, 2015 yılında Darüşşafaka Eğitim Kurumları’yla “alt lisans sözleşmesi” imzalamıştı.
Darüşşafaka, bu hafta ağırlayacağı Prens Edward’ı sürpriz etkinliklerle karşılamaya hazırlanıyor. Türkiye’de “ödül birimleri” olarak isimlendirilen alt lisans sözleşmesi imzalayan eğitim kurumları sayısı, bu yıl katılan 46 okulla birlikte 106’ya çıktı. Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın (TİKAV) davetlisi olarak İstanbul’a gelecek olan Prens Edward, aynı ziyarette Tarabya British Schools’a da gidecek. İstanbul’un “ağır misafiri” Prens Edward; İngiltere Konsolosluğu ve Four Seasons Bosphorus Oteli’ndeki toplantılarda da iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelecek. 2013 yılından itibaren TİKAV’ın “Ulusal Otorite” olarak yürüttüğü “Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı” 14-24 yaş arası gençlerin, kişisel ve sosyal gelişimini amaçlıyor. Ödül Programı’nın Ulusal Komite Başkan Yardımcısı Pelin Akın, 2016 yılında programlarına “sığınmacıları” ve “engellileri” de aldıklarını vurguluyor.
20 YIL ÖNCE YOLA ÇIKTI
Ödül Programı’nın 1995 yılına kadar giden bir hikâyesi var. Türk-İngiliz Dostluk Derneği’nin bundan 20 yıl önce başlattığı ödül programı, 2001 yılında Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu TİKAV’ın şemsiyesi altına giriyor. 2003 yılında Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü Programı’nı yürütmek üzere Gençlik Ödülü Derneği kuruluyor. Program, 2004-2010 yılları arasında Polis Okulları’ndan bin kişiyi mezun ediyor. Sokak çocuklarına ulaşıyor... TİKAV Başkan Yardımcısı ve Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi de olan Pelin Akın, “2015 yılında lisansımızı aldık” diyor. 1956 yılında Edinburgh Dükü Philip tarafından kurulan ve 140 ülkeye yayılan programdan bugüne kadar 8 milyon genç mezun oldu. Türkiye’de ise 13 ilde (Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Mersin ve Sakarya) 60 okuldan 3 binin üzerinde genç mezun verdi. 2015 yılı içinde 600 okula ulaşmayı planladıklarını belirten Akın, 2020 yılında ödül programından 20 bin gencin mezun olmasını hedeflediklerini söylüyor. Yarışma niteliği olmayan bu programa 50 TL ödeyerek katılan gençler, “Toplum Hizmeti” (çocuklara ders verme, kimsesiz yaşlılar ve zihinsel engellilere destek gibi), “Beceri Geliştirme” (enstrüman çalma, yabancı dil öğrenme gibi) “Fiziksel Gelişim” (spor faaliyetleri) alanlarına ayırdıkları zamanla orantılı olarak altın, gümüş ve bronz ödüllerden birini alarak mezun oluyorlar.
‘SINIRI ZORLAMAYI ÖĞRENDİM’
Her gün 548 kişinin ödül aldığı ve yine her gün 1205 gencin başladığı programa 14 yaşında kendisinin de katıldığını söyleyen Akın, kazanımlarını şöyle anlatıyor: “Sınırlarımı zorlamayı ve zamanımı iyi kullanmayı öğrendiğim gibi, İspanyolca ile yakınlaşmam da bu program sayesinde oldu. Dünyanın dört bir yanından gelen gençlerle Kenya’da kamp yaptık; farklı kültürleri tanıdım, dostluklar kurdum. O yıllarda halka açık olmayan Buckingham Sarayı’nda (İngiltere Kraliyet Ailesi’nin sarayı) konukları karşılamayı deneyimledim.”
'KRALİYET AİLESİ'YLE GEZECEKLER'
Prens Edward’ın İstanbul programı öğrencilerle sınırlı olmayacak.
Prens Philip’in onuruna Demet Sabancı Çetindoğan’ın Kandilli’deki Zarif Mustafa Paşa Yalısı’nda vereceği akşam yemeğine, İngiltere Başkonsolosu Leigh Turner de katılacak.
Aynı davette, Türkiye’den tek World Fellowship üyesi olan Hamdi Akın’ın önerisiyle, iş dünyasından Mahmut Ünlü ve Özcan Tahincioğlu’nun da bu gruba katılım töreni yapılacak.
World Fellowship üyeleri belirli bir para ödeyerek, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin himayesindeki etkinliklere katılma hakkı satın alıyor. Ödedikleri üyelik bedelinin yarısı, bulundukları ülkenin “ödül programı”nı finanse ediyor.
- Dijital medya tüketici tercihleriyle şekillenecek6 yıl önce
- Londra ziyaretinin izlerini takip ettim6 yıl önce
- 'Gayrimenkulde değeri kentsel planlama oluşturur'6 yıl önce
- 'Küsmek, pasif agresif kişilik bozukluğudur'6 yıl önce
- Türk mucit, yerli ortakla sağlık yatırımı için geliyor6 yıl önce
- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: Türkiye uyuşturucuda transit ülke konumundan çıktı6 yıl önce
- Bu nasıl imar ki, kumsala bina diktiler!6 yıl önce
- Değişimin topuk sesleri6 yıl önce
- TOBB'un 1619 üst kurul delegesinin 17'si kadın6 yıl önce
- Mardin'i anlamak6 yıl önce