Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Isparta’ya toplu açılışlar yapmak için geldiğinde ilk durağı; Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Anadolu Grubu şirketlerinden Anadolu Etap ve Coca-Cola İçecek’in fabrikasıydı.

Isparta OSB’de; Coca-Cola İçecek’in 35 milyon dolarlık yatırımla 10’uncu, Anadolu Etap’ın da 35 milyon dolarlık Mersin, Konya ve Denizli’den sonra 4’üncü fabrikasının açılış töreni olacaktı. Erdoğan’ın açılıştaki konuşmasında yatırımcılara teşekkür ederken, Coca-Cola için, ‘şişeleme fabrikası’ ifadesini kullanması dikkat çekti. Bir gün öncesinden Anadolu Grubu ailesi, Erdoğan’ın ziyaretine hazırlanıyordu. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın, aralarında Coca- Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman, Anadolu Efes CEO’su Gavin Hudson, Anadolu Efes Türkiye Müdürü Turgut Ağırbaş’ın da olduğu ekibiyle, Keçiborlu İlçesi Kuyucak Köyü’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNDP işbirliği ile 2 yıldır yürüttükleri “Lavanta Kokulu Köy” hasadına katıldık.

270 haneli köy ilk yıl 20 bin, bu yıl da 75 bin turisti ağırlamış. Hasat sonuna kadar bu sayının 90 bine ulaşması bekleniyor. Sanırım Kuyucak, lavanta tarlalarıyla dünyada kişi başına en çok turist çeken köy oldu.

‘ORTAKLARI TANINIYOR’

Aynı günün akşamı Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölge Başkanlığı görevinden Global Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcılığı’na atanan Galya Molinas ile Isparta’ya geldiğinde, şehrin en neşeli mekânlarından Leman Kültür’de akşam yemeği yiyorduk.

Yoğun bir gün geçirmiştik. Gündüz yerel medyanın da katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, Özilhan’a bugüne kadar yüksek sesle karşılık bulmayan soru geldi: “Coca- Cola’nın Yahudi yatırımı olarak yorumlanmasına ne diyorsunuz?”

Özilhan, “Üzerinde yanlış bilgilendirme yapılan bu konuya açıklık getirmek istiyorum” diye söze girdi. “Coca Cola Company yüzde 100 halka açık bir şirket. Yüzde 5-6 ile en büyük hissedarı Warren Buffet, ABD’nin tanınan bir yatırımcısı. Türkiye’deki ortakları tanınan insanlar. Filistin’de 4 fabrikası bulunuyor. Ortadoğu pazarında zaman zaman Coca-Cola satışlarının düştüğü olmuştu. Artık gerçek anlaşıldı.”

FİLİSTİN’DEKİ YATIRIM

Türkiye’de 1964 yılında kurulan Coca-Cola İçecek hisselerinin yüzde 50.3’ü Anadolu Efes Biracılık’a, yüzde 20.1’i Coca-Cola Company’ye, yüzde 3.7’si ise Özgörköy Grubu’na ait olurken yüzde 25.9’u Borsa İstanbul’da işlem görüyor. 1998 yılında, Coca-Cola Şirketi’nin bölgesel şişeleme firması National Beverage Company’nın (NBC), Filistin topraklarında Ramallah, Tulkarim, Eriha ve Gazze’de 4 fabrikası bulunuyor. 26 Ağustos 2014 günü bu köşede, NBC Genel Müdürü Imad Hindi ile Ramallah fabrikasında yaptığım görüşmeden notlar aktarmıştım. Neler yazdığımı hatırlatayım: “Coca-Cola Company; Müslüman nüfusun ağırlıklı olarak yer aldığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 22 fabrikada, 34 bin kişiyi istihdam ediyor. Ortadoğu’da ilk olarak 1942 yılında Mısır’da üretime başladı. Suudi Arabistan, Fas ve Tunus ile bölgeye yatırımlar devam etti.” Ramallah’taki fabrikanın önüne konan ve kentin her noktasından görülen 11.6 metre yüksekliğindeki Coca-Cola şişesi, şirketin Atlanta’daki merkezindeki şişeden bile büyüktü.

1 LİRALIK YATIRIM 7 LİRALIK EKONOMİK HAREKET YARATIYOR

- Coca-Cola İçecek, son 10 yılda 1 milyar doları Türkiye’de olmak üzere faaliyet gösterdiği 10 ülkede, 24 fabrikaya 2 milyar dolar yatırım yaptı.

- Türkiye’deki 10’uncu fabrikasını Isparta’da açan grup, 2005 yılında 1.7 milyar litre olan üretimini, 2016 yılında 3.4 milyar litreye çıkardı.

- Coca-Cola sistemi içinde 12’nci pazar olan Türkiye’de yaptıkları her 1 liralık yatırımın, 7 liralık fayda sağladığına işaret edildi.

- 2010 yılında faaliyete geçen Anadolu Etap’ın Doğal ve Tazedirek.com markalarına dikkat çekilen toplantıda, tarıma yapılan 350 milyon dolarlık yatırımla birlikte, yılda 2.3 milyar liralık alım yapıldığı dile getirildi. Bu yıl domates ve sebze ekimine de başlayan Anadolu Etap, yılda 100 bin ton biralık arpa ekiyor. Yıllık 850 bin ton elma üretimiyle de Türkiye’nin en büyük meyvecilik şirketi.

- Özilhan, Türkiye’de TİGEM arazilerini kiraladıklarını söylerken Ukrayna ve Moldova’da da çiftlik arazisi araştırdıklarını belirtiyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar