Anne karnındaki bebekler tat alabiliyor: Havucu sevdiler, lahanayı beğenmediler
Durham Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, alanında bir ilki başararak; anne karnındaki bebeklerin tat alabildiğini hatta bazı yiyecekleri sevip, bazılarını sevmediklerini gösterdi.
Psychological Science dergisinde bebekler hakkında ilginç bir araştırma yayınlandı. Araştırmacılar anne karnındaki bebeklerin koku ve tatları ayırt edebildiğini kanıtladı.
Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Fetal ve Yenidoğan Araştırma Laboratuvarı tarafından yürütülen araştırmaya; Profesör Nadja Reissland ve lisansüstü araştırma öğrencisi Beyza Üstün liderlik etti.
Araştırmacılar, hamile kadınlara önce havuç sonra lahana kapsülü verdi ve bebeklerin tepkilerini 4D ultrasonla izledi.
Havuç aromasına maruz kalan bebekler daha fazla “kahkaha surat” tepkileri verirken, lahana aromasına maruz kalanlar daha fazla “ağlayan yüz” tepkileri gösterdi.
İnsanlar; tat ve doku kombinasyonu ile lezzeti deneyimlerken, doğmamış bebekler; amniyotik sıvının solunması ve yutulması yoluyla lezzet alabiliyor.
Diğer çalışmalar, bebeklerin anne karnında tat ve koku alabildiğini ileri sürseler de bulgular doğum sonrası sonuçlara dayanıyordu. Bu çalışma bu reaksiyonları doğumdan önce ortaya koyan ilk çalışma olma özelliği taşıyor.