Ayetel Kürsi okunuşu: Ayetel Kürsi duası Arapça yazılışı, Türkçe anlamı, meali, tefsiri, fazileti, okunuşu
Ayet-el Kursi ya da Ayetel Kürsi duası, Kur'an-ı Kerim'de Bakara Suresi'nin 255. ayetidir. Ayetel Kürsi'nin Medine'de indirildiği inancı bulunurken birçok fazileti ve faydası da vardır. Ayetel Kürsi okunuşu ve anlamı ile huzur veren dualar arasında bulunmaktadır. Bu özel ayet, İslam inancında tevhidin, yani Allah'ın birliğinin temelini oluşturan önemli kavramları vurgular ve müminlerin günlük hayatında koruyucu ve bereketli özellikleriyle öne çıktığı bilinmektedir. Ayetel Kürsi Türkçe okunuşu ve Arapça yazılışı, Diyanet meali, tefsiri ve faziletleri hakkında detaylı bilgiye içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Ayetel Kürsi Ne Demek?
Kürsi, koltuk ve taht anlamını taşımaktadır. Temelinde ise bir araya toplanmayı ifade eder. Mecazi anlamda ise güç, sultan ve ilim gibi yan anlamları belirtir. Yüce Allah’ın Kur'an-ı Kerim’de bir kürsisi olarak tabir edilen bu ayet, yeri ve gökleri içine alır. Bu nedenden dolayı, Kursi Ayeti olarak adlandırılmıştır.
Ayetel Kürsi Abdestsiz Okunur Mu?
Vakıa suresi, 79. ayette “Temizlenmiş olanlardan başkası ona el süremez.” şeklinde emredilir. Bu nedenle, cünüp olan ya da abdestsiz birisinin Kur’an-ı Kerim’e el süremeyeceği gibi herhangi bir ayeti de okuyamaz.
Özetle, abdesti olmayan birisi, Kur’an-ı Kerim’e el dokundurmadan ezberinden bildiği ayet ve sureleri okuyabilir. Bu caizdir; ancak abdestsiz olan birisi Kur’an’a dokunarak Ayetel Kürsi’yi okuyamaz. Ayet el-Kürsi, Fatiha ve İhlas gibi ayet ve sureleri okumak isteyen kimse, bunları dua niyetiyle okursa caizdir. (Elmalılı Hamdi YAZAR, Tefsir, Vakıa 79. ayet in izahı; Celal Yıldırım, İslam fıkhı, IV/157)
Keza, başörtüsü olmadan da Ayetel Kürsi okunabilir; ancak Kur'an'a saygıdan dolayı başörtülü olunması tavsiye edilmektedir.