Boğaz ağrısı yaşayanlar dikkat! Doğal yöntemlerle virüslere karşı savaş açın: İltihabı azaltmaya yardımcı 10 yöntem
Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı hastalıkları da sıklıkla görülmeye başladı. Virüslerin yaygınlaşması ve gribin neden olduğu boğaz ağrıları ise en sık görülen belirtilerin başında geliyor. Oldukça can yakıcı olan boğaz ağrıları ise kontrol altına alınmadığında birçok sorunu da beraberinde getirebilir. Özellikle yemek yeme ve rahat nefes almada güçlük çekmeye neden olabilir. Doğal yöntemlerle boğaz ağrılarını kontrol altına almak ise mümkün. Bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyon semptomlarından biri olan boğaz ağrılarına karşı önerilerde bulunan Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Ozan Fındık, alınması gereken önlemleri anlattı.
Soğuk algınlığı ya da grip gibi viral enfeksiyonların yol açtığı boğaz ağrısı viral enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa bir kaç gün içinde geçebilir, ancak bakteri nedeniyle yaşanan enfeksiyon sonucu oluşan boğaz ağrısı ancak doktor kontrolünde verielecek antibiyotiklerle geçebilir. Yaşam kalitesini düşürerek ciddi sıkıntılara yol açabilecek bu durum boğazda kaşınma, yanma, yutkunmada güçlük olarak açıklanabilen belirtiler ciddi sıkıntı yaratabilir. Boğaz ağrılarına neden olabilecek bakteri ve virüsleri evde doğal yöntemlerle engellemek ve ağrıları olabildiğince azaltmak ise mümkün.
Özellikle kış aylarında sıklıkla sorulan "Boğaz ağrısı nasıl geçer, ne iyi gelir?" sorusuna uzmanlar ilaç tedavisinin yanı sıra doğal yöntemlerle de geçebileceği yanıtını veriyor. 3 haftayı geçen boğaz ağrısına eşlik eden, öksürük, yanma, bademcik şişmesi, yutkunma ve soluk alıp vermekte güçlük, ses kısıklığı, tükürük ya da balgamda kan, şiddetli yorgunluk veya şişmiş lenf düğümü gibi belirtilerin varlığında hekime görünmek gerekse de basit boğaz ağrıları, evde uygulanabilen bazı doğal çözümlerle de iyileştirilebilir.
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Ozan Fındık, boğaz ağrısında mutlaka hekime başvurmak gerektiğine dikkat çekerek, "Soğuk algınlığından gribe, faranjitten bademcik enfeksiyonuna kadar pek çok hastalık boğaz ağrısı yapabiliyor. Tedavi altta yatan hastalığa göre belirlendiği için mutlaka hekime başvurmak gerekiyor. Çünkü hekime danışılmadan çeşitli yöntemlerle boğaz ağrısını gidermeye çalışmak hastalığın şiddetlenmesine ve tedavi süresinin uzamasına neden olabiliyor" dedi.
Fındık, boğaz ağrısına iyi gelecek doğal yöntemleri ise şu şekilde sıraladı:
BOL BOL SU İÇİN
Boğaz ağrısına karşı her gün düzenli olarak bol bol su içmek çok önemli. Dr. Fındık, su içmenin vücudumuzun, dolayısıyla hava yollarımızın da nemli kalmasını sağladığını belirterek, "Bolca su içildiğinde boğazdaki kuruluk ve virüs ile bakterilerin boğazda tutunmaları önlenebiliyor. Böylece boğazdaki tahriş azalıyor, varsa mukus daha kolay çözülebiliyor. Dolayısıyla her gün 2-2.5 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin. Boğazınızın kurumaması için suyu gün içinde yudum yudum içmeye dikkat edin" diye konuştu.
KAPALI ORTAMLARDAN UZAK DURUN!
Kapalı ortamlarda yetersiz hava sirkülasyonu nedeniyle virüslerin havada asılı kalması, kişilerin birbirlerinin nefesini daha fazla soluyor olmaları ve daha fazla yüz yüze gelmeleri, virüslerin ortama yayılmaları için uygun bir ortam oluşturuyor. Bunun sonucunda da boğaz ağrısına yol açabilen hastalıklar gelişebiliyor. Bu nedenle kapalı ortamlarda fazla zaman geçirmeyin ve maskenizi çıkarmayın.
Sigara, alkol ve kafeine dikkat!
Vücudunuzda herhangi bir virüs veya bakteri olmasa bile sigara içmek veya sigara dumanına pasif olarak maruz kalmak boğazda tahriş yaparak ağrıya neden olabiliyor. Sağlığınız için asla sigara içmeyin, içilen ortamlarda da bulunmayın.
Dikkat etmeniz gereken bir başka önemli konu da, alkol tüketmemek ve kafeini sınırlandırmak olmalı. Bunun nedeni ise alkol ile kafeinin vücuttan su atılımına, bunun sonucunda da boğazın kuruyarak boğaz ağrısının artmasına neden olabilmesi. Ayrıca alkol ve kafein reflüyü tetikleyerek boğazdaki tahrişin daha da artmasına yol açabiliyor.
BU BESİNLERDEN UZAK DURUN
Reflü hastalığı da boğaz ağrısının sebepleri arasında yer alıyor. Dr. Fındık, bu nedenle reflü yapan besin ve içeceklerden uzak durmanız gerektiğine işaret ederek, "Dolayısıyla çikolatayı, baharatları ve yağda kızartılmış besinleri fazla tüketmekten kaçının. Midenizi çok fazla doldurmamak için yemekleri az porsiyonlar halinde tüketin. Yatmadan en az 3-4 saat önce sıvı ve katı gıda tüketimine de son verin" dedi.
BULUNDUĞUNUN ODANIN NEM ORANININ İYİ AYARLAYIN!
İç mekanlarda havada yeterli nem olmaması da boğazda kuruluğa ve bunun sonucunda da boğaz ağrısının şiddetlenmesine neden olabiliyor. Düşük nem oranı (yüzde 35-40) virüs ve bakteriler için uygun ortam sağlıyor. Dolayısıyla odanızın nem oranının ortalama yüzde 65 olmasına dikkat edin. Fakat unutmayın ki nem oranının çok yüksek olması da akar ve mantarlar için ideal ortam oluşturuyor.
ÇEVRESEL FAKTÖRLER BOĞAZ AĞRISINI TETİKLEYEBİLİR
"Bazen çevresel faktörler de boğaz ağrısının sebebi olabiliyor" uyarısında bulunan Dr. Fındık, sözlerine şöyle devam etti: "Evcil hayvan kepeği ile tüyü, küf, toz, polen ve bazı temizlik malzemelerinin kimyasal buharı gibi nesnelere karşı oluşan alerjiler, boğaz ağrısına yol açan etkenler arasında yer alıyor. Alerji sorunundan yakınıyorsanız bu çevresel faktörlerden mümkün olduğunca uzak durmayı ihmal etmeyin."
DOĞAL YÖNTEMLER
Doğal yöntemler de boğaz ağrısının hafiflemesinde etkili olabiliyor. Dr. Fındık, bu yöntemlerden bazılarını şöyle anlattı:
İyotsuz tuzla gargara
Pastil çeşitleri ve hafif ağrı kesiciler boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra gargara yapmak da boğaz ağrınıza karşı etkili oluyor. Bunun için kaynamış bir bardak suyun içine bir çay kaşığı kadar iyotsuz tuz ekleyerek gargara yapabilirsiniz. (İyot boğazda ve ağızda yanma hissi oluşturuyor) Bu yöntem boğazınızda bozulan pH oranının düzelmesine yardımcı olarak; bakteri, virüs ile mantarların üremeleri ve yaşamaları için uygun ortamın oluşmasını engelleyebiliyor. Ayrıca boğazda şişliğin hafiflemesine ve mikropların yok olmasına karşı da etkili olabiliyor.
Boğazınız ağrıdığında gargarayı sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde 3 kez uygulayabilirsiniz.
Elma sirkesiyle gargara
Elma sirkesi asidik yapısıyla mukusun daha kolay çözülmesine yardımcı olabiliyor. Böylece bakterilerin ve virüslerin yayılmalarını önleyebiliyor. Dolayısıyla boğazınız ağrıdığında bir fincan ılık suyun içine ekleyeceğiniz 2 çorba kaşığı elma sirkesiyle, günde 3-4 kez gargara yapabilirsiniz. Ancak gargarayı gereğinden fazla yapmamaya dikkat edin, çünkü mide hasarına ve reflü problemlerine sebep olarak boğaz ağrısını tetikleyebiliyor.
Ihlamur, ada veya nane çayı
Ihlamur, papatya çayı, ada çayı veya nane çayı da boğaz ağrısına karşı etkili olabiliyor. Boğazı nemlendirmelerinin yanı sıra anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde boğaz ağrısının hafiflemesine katkı sağlayabiliyorlar.
Bir tatlı kaşığı ballı zencefil
Zencefil antibakteriyel ve antiinflamatuar etkisiyle boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı olabiliyor. Balın içeriğindeki propolis gibi maddeler de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
Ayrıca bal boğazı kaplayarak yumuşatıyor ve değdiği noktalarda virüs ile bakterilerin tutunmasını yavaşlatabiliyor.
Sabahları bir tatlı kaşığı balın içine az bir miktar, örneğin yarım çay kaşığı toz zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz.
Ancak dikkat! Bal içerisinde yer alan şekerden dolayı kan şekerinin yükselmesine yol açtığı için diyabet hastaları için risk oluşturuyor.