Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Borsada kazanılan paranın yüzde 91'i İstanbullu'nun - İş-Yaşam Haberleri

        Yılbaşından bu yana yatırımcılara yüzde 29 kazandıran Borsa İstanbul'da bu kazancı daha çok tüzel kişi fonların elde ettiği görülürken sayıları 7,3 milyon kişiye inen bireysel yani gerçek kişi yatırımcıların kazancı yüzde 19,2'de kaldı. Gerçek kişilerin toplam portföyleri 3 trilyon 34 milyar liradan 3 trilyon 617 milyar liraya çıktı. Borsa İstanbul'daki yatırımcıların yüzde 24'ünü oluşturan İstanbullular yılın ilk 8 ayında kazanılan paranın (artan portföy değeri) yüzde 91'inin sahibi oldu. İstanbul, borsada 8 ayda 72 ilin kazandığı 585 milyar liranın 530 milyarını (büyük bölümü ellerindeki hisselerin değer kazancından) elde etti. Oransal olarak baktığımızda da İstanbulluların kazancı yüzde 26 ile en fazla artışı kaydetti. İstanbul'da yatırımcı sayısı da diğer illerin aksine 8 ayda 61 bin kişi arttı. Borsada yatırımı en fazla artan ikinci şehir olan Bursa'da başarılı performansını hissettirirken bu ildeki halka açık şirketlerin sayısının fazla olması ve yatırımcıların bu şirketleri yakından takip etmesinin bu başarıda etkili olduğu tahmin ediliyor. Borsadan en fazla kazanan üçüncü şehir ise İzmir oldu. İzmir tarihsel olarak borsaya çok yatkın bir il olarak biliniyor. Başkent Ankara ise 7'inci sırada yer aldı.

        BORDUM, MARMARİS, AYVALIK, DİDİM BORSACI OLDU

        Borsacıların son yıllarda yaşam alanı olarak seçtiği Antalya, Bodrum, Marmaris, Ayvalık ve Didim gibi ilçeler nedeniyle Antalya, Muğla, Balıkesir ve Aydın'da da portföyler önemli oranda artışa geçti. Bu iller borsacıların parası 1,2 milyar liranın üstünde artan ve kazanan iller arasında yer aldı. Yatırımcı sayısı açısından da bu iller en fazla atış kaydedenler oldu. Diğer illerden tatil yörelerine olan göçün de etkisiyle bu illerde 8 ayda yatırımcı sayısı borsadaki olumsuz performansa rağmen yüzde 3'ün üstünde artış kaydetti.

        KIRŞEHİR BÜYÜK SÜRPRİZ YAPTI

        Borsadaki parası yani portföyü oransal olarak yüzde 16,4 artış ile İstanbul'un ardından en fazla artan ikinci şehir olarak Kırşehir de dikkat çekti. Kırşehirliler'in borsadaki parası 8 ayda 2 milyar liradan 2 milyar 476 milyara ulaştı. Oransal olarak yine yukarıda açıkladığımız nedenlerle portföyleri en fazla artan iller arasında Bursa ve Muğla da bulunuyor. Bir çok şehir 8 ayda borsadan enflasyonun çok çok altında kazanç sağlarken ocak-ağustos arasında 9 il ise 2,5 milyar lira kaybetti. 8 ayda en büyük kaybı yüzde ile Batman yaşadı. Batmanlı yatırımcıların 788 milyonu buharlaşırken bu rakam toplam portföylerinin yüzde 20'sini oluşturdu. Karabüklü yatırımcılar da büyük oranda ellerinde hisse senetlerinin düşüşü nedeniyle 1,3 milyar lira kaybetti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ