Boşanma dilekçesi örneği: Anlaşmalı boşanma protokolü ve çekişmeli boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır?
Boşanma süreçleri kişiler için zor ve sıkıntılı süreçler olabilir. Resmi prosedürlerin yoğun olduğu bu süreç içerisinde dilekçe yazımı da önemli bir yere sahiptir. Dilekçelerin hızlı bir şekilde işleme alınması ve değerlendirilmesi için doğru yazılmaları büyük önem taşır.
Evlilikler kişilerin karşılıklı bir şekilde anlaşarak ya da tartışma nedenleri ile bitebilir. Evliliğin bitmesini başlatan süreç ise boşanma dilekçesidir. Eğer evlilikte iki taraf da boşanma konusunda kararlıysa burada anlaşmalı boşanma dilekçesi kaleme alınır. Eğer taraflardan sadece biri boşanmak isterse kişiler bireysel bir şekilde boşanma dilekçesini verir. Boşanma dilekçelerinin doğru bir şekilde yazılması sürecin doğru bir şekilde başlayıp devam etmesinde etkilidir. Sizler için hazırladığımız yazımızda boşanma dilekçesinin yazımı sırasında dikkat edilmesi gerekenlerin yanı sıra boşanma dilekçe türleri ve örnekleri hakkında merak edilenleri bir araya getirdik.
Boşanma Dilekçesi Örneği
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi
Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli bir şekilde gerçekleşebilir. Bu kapsamda dilekçeler buna uygun bir şekilde yazılmalıdır. Eğer kişiler anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayacak ise aşağıdaki adımları izlemeleri yeterli olur.
Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçe Örneği
Kişiler anlaşmalı boşanma dilekçesi yazarken doğru yazmaya özen göstermelidir. Yanlış yazılan bir anlaşmalı boşanma dilekçesi işleme alınmaz ve kişiler yeniden dilekçe vermek zorundadır. Bu da süreci uzatarak kişilerin zorlanmasına neden olur. Peki, doğru anlaşmalı boşanma dilekçesi nasıl yazılır? İşte merak edenler için anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği:
İstanbul Aile Mahkemesi’ne / İstanbul Nöbetçi Aile Mahkemesi’ne ( Eğer tatil döneminde boşanma dilekçesi verilirse nöbetçi mahkemeye talep iletilmelidir.)
Açıklama:
Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Evliliklerini sonlandırmak isteyen kişiler boşanma davası dilekçesinin nasıl yazıldığını merak ederek araştırmaktadır. Eğer anlaşmalı boşanma davası dilekçesi yazılacak ise taraflar ortak bir dilekçe ile taleplerini ilgili makama iletirler. Ancak bazı evlilikler anlaşmalı değil çekişmeli bir şekilde sonlanabilir. Çekişmeli boşanma davalarında ise taraflardan biri dilekçeyle talebini ilgili makama iletir. Burada boşanmak isteyen taraf, dilekçesini kendi başına da hazırlayabilir. Ancak burada hata yapıldığında dilekçe değerlendirmeye alınmaz. Bu yüzden kişinin yeniden dilekçe verip bu dilekçenin değerlendirilmeye alınmasını beklemesi gerekir. Bu süreçler ile uğraşmak istemeyen kişiler ise boşanma dilekçesinin adımlarını doğru bir şekilde izleyebilecekleri kaynaklar arar. İşte boşanma dilekçesi nasıl yazılır sorusunun cevapları.
Boşanma Dilekçesi Verdikten Kaç Gün Sonra Mahkeme Olur?
Boşanma davası için dilekçe verildikten sonra tarafların merak ettiği konulardan biri de mahkemenin ne zaman gerçekleşeceğidir. Bu aşamada doğru bir şekilde hazırlanan boşanma dilekçeleri kısa sürede işleme alınır. Mahkemenin yoğunluğuna göre mahkeme için bir tarih belirlenir. Boşanma davaları için mahkemeler genellikle dilekçe işleme alındıktan sonra 5 ila 6 ay arasında belirlenir. Ancak anlaşmalı boşanmalarda bu süreç daha hızlı gerçekleşebilir. Anlaşmalı olmayan çekişmeli mahkemelerde ise davalının da davaya eşlik etmesi büyük önem taşır. Anlaşmalı boşanma davalarında boşanma işlemi ilk celsede gerçekleşebilir. Çekişmeli boşanma davalarında ise boşanma süreci yıllarca sürebilir. Bu yüzden çekişmeli boşanma davası süreçlerinde davacı olan tarafın boşanmaya neden olan konuları doğru bir şekilde ifade etmesi. Eğer elinde varsa boşanma isteğini destekleyecek delilleri de mahkemeye sunmalıdır.
Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir?
Boşanma davasında ilk adım dilekçeyi doğru bir şekilde hazırlamak olsa da, yazılan dilekçeyi doğru olan ilgili makama iletmek büyük önem taşır. Türkiye’de boşanmak isteyen kişiler ya da çiftler hazırladıkları dilekçeleri Aile Mahkemeleri’ne sunar. Eğer tatil dönemlerinde dilekçelerini vermek istiyorlarsa kişiler burada nöbetçi aile mahkemelerine yönlendirilir. Türkiye’de bazı illerde ve ilçelerde ise aile mahkemeleri bulunmaz. Bu durumun geçerli olduğu yerlerde ise boşanma davası dilekçeleri Asliye Mahkemesi’ne teslim edilir. Burada dilekçeyi teslim edeceğiniz kişi ise ilgili makamın özel kalemidir. Özel kaleme teslim edilen dilekçe için bir numara verilir ve bu numara ile dilekçenin durumu davacı kişiler tarafından takip edilir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası nasıl açılır sorusu internet üzerinden en sık araştırılan konuların arasında yer alır. Öncelikle boşanma davasının açılması için tarafların ikisinin de ya da sadece bir tarafın boşanma talebinde bulunması gerekir. Boşanma davasının açılması için kişiler boşanmaya neden olan durumları ilgili makama iletmelidir. Bu talepleri ilgili makama iletmenin yolu ise dilekçe vermektir. Anlaşmalı ya da çekişmeli olacak şekilde karar verilen boşanma talepleri için dilekçeler yazılır. Ardından aile mahkemesine yoksa asliye mahkemesi özel kalemine dilekçe iletilir. Dilekçedeki nedenler ve varsa deliller incelendikten sonra davanın açılmasına karar verilir. Eğer taraflar davaya eşlik ederse ilk celsede boşanma tamamlanır.