Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cehennem gezegen diğer adıyla Süper Dünya! Sıcaklığı 2 bin dereceyi geçiyor 55 Cancri e! | Dış Haberler
        1

        2700 DERECEYİ AŞAN SICAKLIKLAR

        Gezegen yıldızına çok yakın olduğu için sadece tek bir tarafı yıldızına dönük kalabiliyor. Yıldızına bakan taraf 2700 santigrat derece sıcaklığa kadar ulaşabiliyor.

        Gezegenin 1 yıla ulaşması sadece 18 saat sürüyor.

        2

        Karanlık tarafının sıcaklığı ise 1126 dereceye ulaştığı tahmin ediliyor. Gezegenin sıcaklık haritasını çıkaran Spitzer, 55 Cancri e’nin kalın bir atmosferi olmadığı, karanlık yüzündeki lav akıntılarının kısmen katılaşmış olduğu, bunun da sıcaklığın eşit dağılmasını engellediğini tespit etti.

        3

        "55 Cancri e" ile ilgili görüşlerinin geliştiğini belirten Brice Oliver Demory, "Gezegenin sıcak geceleri ve çok daha sıcak gündüzleri var. Aradaki yüksek fark, sıcaklık transferinin etkisiz olduğunu gösteriyor. Sadece yıldıza bakan yüzünde bir atmosfer olabilir. Ya da yüzeydeki lav akıntılarıyla bunu açıklayabiliriz" dedi.

        4

        ELMAS GEZEGEN

        Bilim insanları, aşırı koşullara uzun süredir dayanan cehennem gezegeninin erimiş lavlardan oluşan bir yüzey okyanusunun altında elmaslarla dolu bir iç katmana sahip olabileceğini söyledi.

        5

        Uzmanlar, Janssen’in yıldızına aşırı derecede yakın yörüngede bulunan ilk bilinen kayalık gezegenlerden biri olarak aslında önemli bir öte gezegen olduğunu vurguladı.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ