Çin'i arkasında bırakan Hindistan nasıl dünyanın en kalabalık ülkesi oldu?
Dünyanın en kalabalık ülkesi geçtiğimiz günlerde değişti. Çin'i geride bırakan Hindistan 1 Milyar 428 milyonu aşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi unvanını kazandı. Hindistan'ın nüfusunun yarısını 30 yaş altı oluşturuyor. Peki, Hindistan, Çin'i geride bırakarak nasıl bu kadar kalabalıklaştı?
HİNDİSTAN NÜFUSU 1 MİLYAR 428 MİLYONU GEÇTİ
Uzun zamandır dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin bu unvanı Hindistan'a kaptırdı. Birleşmiş Milletler verilerine göre Hindistan, Çin'i geride bıraktı. Hindistan'ın nüfusu 1 milyar 428 milyonun üzerine çıkmış durumda.
HİNDİSTAN'IN NÜFUSU AVRUPA, AFRİKA VE AMERİKA KITALARINDAN DAHA FAZLA
Çin'in nüfusu ise 1 milyar 425 milyonda kaldı. Hindistan'da toplam dünya nüfusunun yaklaşık 5'te 1'i yer alıyor. Şu anda Hindistan'ın nüfusu Avrupa, Afrika ve Amerika kıtlarındaki ülkelerin toplam nüfusdan daha fazla.
İLERİDE GIDA KRİZİ YAŞANABİLİR
Dünyanın en kalabalık ülkesi olmak Hindistan'a bazı avantajlar sağlasa da sorunları da beraberinde getiriyor. Ülkede artan nüfus nedeniyle ciddi bir istihdam sorunu var. Bunula beraber tarımla uğraşan Hindistan vatandaşı sayısı giderek azalıyor.
Bu nedenle ülkede ilerleyen dönemlerde ciddi bir gıda krizi yaşanabileceği söyleniyor. Ancak Hindistan ekonomik açıdan doğru adımlar atarsa dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden birisi de olabilir.
GÜÇLÜ BİR EKONOMİYE SAHİP OLABİLİR
Hindistan, Asya'nın en büyük 3. ekonomisini oluşturuyor. Artan insan nüfusu doğru yönlendirilirse ilerleyen zamanlarda güçlü bir ekonomiye sahip olabilir. Öte yandan Hindistan'ın nüfusu artarken Çin'in nüfusu giderek azalıyor. Çin nüfusunun 2050 yılında 1 milyar 317 milyona gerilemesi bekleniyor.
Uzmanlar Hindistan'ın nüfusunun ilerleyen zamanlarda ise 1 milyar 668 milyona ulaşacağını tahmin ediyor.
Kaynak: BBC