Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Doğanın gizemi: Blob isimli organizmanın ne olduğu bilim tarafından çözülemiyor | Dış Haberler
        1

        Paris Zooloji Parkı, 2019 yılında açtığı bir sergide "blob" ismi verilen mantar gibi görünen ancak hayvan gibi davranan fakat ne hayvan ne de bitki olan sarımsı, tek hücreli, küçük bir canlı olan bir mantarı sergiledi.

        Blob ismindeki bir organizmanın tam ismi Physarum polycephalum ve doğanın çözülemeyen gizemlerinden biri! Bu organizmanın ağzı, midesi, gözü yok, ancak besinleri algılayıp sindirebiliyor.

        2

        İlk bakıldığında bir damlayı (blob) andıran görüntüye sahip organizma jöle kıvamında ancak hareketleri o kadar yavaş ki küf gibi yavaş yavaş yayılıyor.

        İlk bakışta çok etkileyici bir canlı gibi görünmese de içinde birçok sır barındırıyor. Blob, bitki ve hayvanların aksine “hücrelerden” oluşmamış, birçok çekirdeğin (plazmodyum) olduğu devasa bir kütle ve bu yüzden öğrenmek için bir beyne ihtiyacı yok.

        3

        Daha da ilginç bir şekilde iki blob bir araya geldiğinde kaynaşarak daha da büyüyebilir ve aralarında genetik bilgi akışı sağlayabilir. Üstelik blob'un sahip olduğu varyantlı gen sayesinde organizmanın 720 cinsiyeti bulunuyor.

        Tek hücreli varlığın yaklaşık bir milyar yaşında olduğuna inanılıyor, ancak ilk kez Mayıs 1973'te, Teksaslı bir kadının arka bahçesinde hızla genişleyen sarı bir lekenin büyüdüğünü bildirmesinden sonra keşfedildi.

        4

        Zooloji Parkı'ndaki bilimsel araştırmacılara göre, balçık küfünün labirentten çıkmanın en kısa yolunu bulma ve çevresindeki değişiklikleri öngörme gibi sorunları çözme yeteneğine de sahip olduğuna inanılıyor.

        Zooloji Parkı'nın da içinde yer aldığı Paris Doğa Tarihi Müzesi'nin direktörü Bruno David, “Blob, doğanın gizemlerinden birine ait olan canlı bir varlıktır” diyor.

        Fotoğraf temsilidir

        5

        Ayrıca David, "Beyni olmadığı halde öğrenebildiği için bizi şaşırtıyor ve iki lekeyi birleştirirseniz, öğrenen bilgisini diğerine aktarır," diye ekliyor.

        Fotoğraf temsilidir

        Kaynak: CNN, The Guardian, My Animal

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ