Doğru spor programı nasıl olmalı? Her gün egzersiz yapmak uzun vadede sorunlara yol açabiliyor!
Her gün spor yapma fikrini mi düşünüyorsunuz? Belki zamanınız ve motivasyonunuz var, ancak bu iyi bir fikir mi? Günlük egzersizin avantajları ve dezavantajlarına yakından bakıyoruz! İşte detaylar...
Egzersiz yapmak sağlıklı bir yaşam için çok önemli, ancak her gün spor yapmak riskli mi? Bu yazımızda günlük egzersiz rutininin faydalarını ve zararlarını uzman görüşüyle birlikte ele alıyoruz. İşte detaylar...
HER GÜN SPOR YAPMANIN GÜVENLİLİĞİ
Her gün spor yapmak tamamen güvenli ve sağlıklı olabilir, ancak dengeli bir yaklaşım benimsemek önemlidir. Özellikle, çok yoğun kardiyo egzersizlerini arka arkaya yapmamaya dikkat etmelisiniz. Vücudunuzu her gün zorlamak sakatlanmalara ve tükenmişliğe yol açabilir ve bu, hedeflerinize ulaşmanızı zorlaştırabilir.
Profesyonel sporcular bile her gün yoğun şekilde çalışmaz. Bunun yerine, daha az yoğun çalışmaları karıştırırlar. Örneğin, üst düzey bir maraton koşucusu, kaslarının toparlanmasına yardımcı olacak hafif tempolu koşular yapabilir.
Bu yaklaşım, her gün spor yapmak isteyen herkes için uygundur. Egzersizlerin şiddetini ve çeşitlerini değiştirerek tüm vücudu hedefleyebilir ve kaslarınıza yeterli dinlenme süresi tanıyabilirsiniz.
UZMAN GÖRÜŞÜ
Nebraska Omaha Üniversitesi Sağlık ve Kinesiyoloji Fakültesi öğretim görevlisi Jessica Baldwin, şu tavsiyeyi veriyor: “Herkes günlük en az 30 dakikalık fiziksel olarak aktif olmaya çalışmalı. Kardiyovasküler egzersizler her gün yapılabilir. Ancak direnç antrenmanları (güç antrenmanları) ile aynı kas gruplarını her gün çalıştırmamalısınız. Kasların toparlanması için 24-48 saat gerekir.”
"Kardiyovasküler egzersizler her gün yapılabilir. Ancak direnç antrenmanları (güç antrenmanları) ile aynı kas gruplarını her gün çalıştırmamalısınız. Kasların toparlanması için 24-48 saat gerekir.”
HER GÜN SPORUN FAYDALARI
Her gün egzersiz yapmanın fiziksel faydaları saymakla bitmez. Kan basıncınızı, kolesterolünüzü ve kan şekerinizi düşürebilir; kalp krizi, felç, diyabet, osteoporoz ve kanser riskinizi azaltabilir. Üstelik kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirirken dengede kalma becerinizi de geliştirir.
Ayrıca, günlük spor yapmanın ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. 2005 yılında Journal of Sports Science and Medicine’da yayınlanan bir çalışma, düzenli fiziksel egzersizin bilişsel fonksiyonları koruduğunu ve geliştirdiğini, hatta bunama riskini azalttığını göstermiştir.
HER GÜN SPORUN ZARARLARI NELERDİR?
Her gün spor yapıp aşırıya kaçarsanız, bu durum sakatlanmalara ve tükenmişliğe neden olabilir. Aşırı çalışma sendromu (OTS) belirtileri performansta düşüş, aşırı yorgunluk, işta kaybı, kronik yaralanmalar ve psikolojik stres olabilir.
British Medical Journal’a göre, yeterince kalori almadan veya aşırı enerji harcayarak yapılan antrenmanlar, şu durumda ciddi sorunlara yol açabilir:
İşta kaybı ve enerji eksikliği
Kaslarda uzun süreli ağrı ve zayıflama
Şiddetli yorgunluk ve uykusuzluk
SAĞLIKLI BİR RUTİN İÇİN İPUÇLARI
Her gün egzersiz yapmayı planlıyorsanız, aşırı yüklenmekten kaçınmalı ve egzersizleri döndürebilirsiniz. Haftanızı dört ana tür egzersize bölebilirsiniz: Dayanıklılık, güç, denge ve esneklik. Kardiyo egzersizleriyle güç antrenmanlarını dengede tutabilir, yoga ve pilates gibi düşük etkili aktivitelerle vücudunuzu dinlendirebilirsiniz.
MOTİVASYON VE PLANLAMA
Bazen kendinizi yorgun veya motivasyonsuz hissedebilirsiniz. Bunu aşmak için hedefler belirleyebilirsiniz: Spesifik, Ölçülebilir, Eyleme Geçirilebilir, Gerçekçi ve Zaman Odaklı hedefler.
Bir arkadaşınızla birlikte spor yapmak da bu süreci daha keyifli hale getirebilir. Grup derslerine katılmak, hem sosyal bir ortamda spor yapmanıza hem de yeni aktiviteler keşetmenize yardımcı olabilir.