Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır? Anneye doğum yardımı başvuru şartları nelerdir?
Doğum yardımı ödemelerinin başlayacağı duyurulmasının ardından anneye doğum yardımı başvuruları da merak konusu oldu. Peki, anneye doğum yardımı başvuru şartları nelerdir?
Anneye doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır? Doğum yardımı başvuru şartları nelerdir? Soruları yeni doğum yapmış anneler tarafından sorgulanıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, herhangi bir gelir kıstasına bakılmaksızın yeni doğum yapan tüm anneleri kapsadığını söyledi. İşte doğum yardımı başvurularıyla ilgili ayrıntılar haberimizde...
ANNEYE DOĞUM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır.
Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.
DOĞUM YARDIMI NE KADAR VE NE ZAMAN YATACAK?
Doğum yardımı için başvuran annelerin, birinci bebeği için 300, ikincisi için 400, üçüncü ve sonrakiler için de 600 lira ödeme gerçekleştirildiğini hatırlatan Selçuk, Eylül ayına ilişkin doğum yardımı uygulaması kapsamında yarın itibarıyla 83 bin annenin hesabına toplamda 36,7 milyon TL yatıracaklarını belirtti.
Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir.