Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rusya'da 1 Mayıs | Dış Haberler

        Rusya'nın başkenti Moskova'da 1 Mayıs kutlamaları için 13 ayrı etkinlik gerçekleştiriliyor. Moskova Bölgesel Güvenlik ve Yolsuzluklarla Mücadele Departmanı Başkanı Aleksey Mayorov, kentin farklı bölgelerindeki etkinliklere yaklaşık 150 bin vatandaşın katılmasını beklediklerini söyledi.

        Ticaret birliklerinin düzenlediği yürüyüş kapsamında Vasilyevski Spusk'da toplanan vatandaşlar Kızıl Meydan'dan Lubyanskaya Meydanı'na doğru yürüyor.

        Geleneksel olarak Komünist Parti üyeleri en az 5 bin kişi ile Kalujkaya Meydanı'ndan Teatrelnaya Meydanı'na doğru Kızıl bayraklarla yaptığı yürüyüş Karl Marx Anıtı'nın yanında 14.30'da sona erecek.

        Liberal Demokrat Parti ise Puşkinskaya Meydanı'nda toplanacak. 3 bin kişinin katılacağı mitingde parti lideri Vladimir Jirinovski bir konuşma yapacak. Adaletli Rusya partisi de Trubnaya Meydanı'nda 3 bin kişi ile bir yürüyüş yapmayı planlıyor. Parlamento dışı siyasi hareketler ve diğer gruplar da 1 Mayıs için ayrı organizasyonlar gerçekleştiriyor.

        Moskova'da gösteri ve yürüyüşlerin yapıldığı yollar trafiğe kapatılmış durumda. Şehirde güvenliğin sağlanması için 18 bin polis ve askeri birlik görev alıyor.

        DÜNYADA 1 MAYIS

        Arjantin'de sendikalar, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs'ta özellikle büyük kentlerde çeşitli gösteriler düzenliyor. İşçiler de geleneksel olarak birbirlerinin evinde ya da çalıştıkları yerlerde toplanıp yerel yiyeceklerle 1 Mayıs'ı kutluyor.

        1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edildiği Brezilya'da sendikalar, İşçi Bayramı'nı çeşitli etkinliklerle kutluyor. Yeni asgari ücret ve mesleklere göre maaşlar da geleneksel olarak İşçi Bayramı'nda belirleniyor.

        Şili'de 1 Mayıs'ta tüm dükkanlar, işyerleri ve okullar kapalı durumda. Merkezi Sendikalar Birliği'nde temsil edilen sendikalar, İşçi Bayramı'nı sabah mitingler düzenleyerek, öğleden sonra da kutlamalar ve pikniklerle kutluyor. Önde gelen siyasi partiler, 1 Mayıs'ta işçi haklarıyla ilgili konuların ele alındığı toplantılar düzenliyor.

        Almanya’da 1 Mayıs resmi tatil olarak yıllardan beri kutlanıyor. Ülkedeki 1 Mayıs gösterilerine sendikalar, sosyal demokrat ve sol görüşlü partiler, solcu gruplar öncülük ediyor.

        İngiltere'de İşçi Bayramı'nı kutlamak için her yıl Londra'nın simgelerinden Trafalgar Meydanı'nda toplanan binlerce kamu ve özel sektör çalışanları, işçi sendikası üyeleri, toplum temsilcileri, öğrenciler ve emekliler birlik ve dayanışma teması çerçevesinde kutlama yapıyor. İşçi sendikaları temsilcileri konuşma yapıyor. Önceki yıllarda Londra'daki kutlamalar sırasında yaşanan gerilimler nedeniyle Londra polisi her yıl geniş güvenlik önlemleri alıyor.

        İspanya'da ise 1 Mayıs, diktatör Franco'nun ölümünden sonra 1978 anayasası ile özgür şekilde kutlanmaya başladı. Resmi tatil olan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bu yıl sendikalar ülkede yüzde 25,9 düzeyinde olan ve 6 milyon kişiye denk gelen işsizlerin durumuna odaklanıyor.

        İşçi haklarının ilk ortaya çıktığı ülkelerden olan ve Uluslararası Çalışma Örgütü'ne de evsahipliği yapan İsviçre'de, ülkedeki hemen her şehirde organize edilen kutlamaların bu yılki ana temasını, ülke genelinde asgari ücretin 4 bin Frank (yaklaşık 9 bin 600 Türk Lirası) olmasını öngören ve 18 Mayıs'ta referandumda oylanacak öneri oluşturuyor.

        İtalya'da da İşçi Bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs, resmi tatil günlerinden biri. Ülkede, 1 Mayıs çeşitli kentlerde etkinliklerle kutlanıyor. Bu etkinlikler genellikle bir protesto yürüyüşünden ziyade konser gibi organizasyonlar şeklinde oluyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ