Durum zarfı nedir, ne demek? Durum zarfı örnekleri
Türkçede fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin anlamlarını farklı yönlerden etkileyen ve o kelimeleri niteleyen, belirten ve derecelendiren sözcüklere zarf adı verilmektedir. Zarflar, bir cümle içinde genellikle zarf tümleci görevinde bulunan ve görev ile anlam bakımından durum ile zaman zarfları olmak üzere ikiye ayrılan kelimelerdir. Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Hal ve tavır bildiren zarflar olarak tanımlanan durum zarfları, eylemin nasıl yapıldığını bildiren sözcüklerdir. Kendi içinde de farklı türlere ayrılan durum zarfı sorusu nedir? Durum zarfına hangi soru sorulur? İşte, tüm detaylar…
Durum Zarfı Nedir?
Durum ya da bir başka ifadeyle hal zarfları; fiillerin durumlarını anlatan ve cümle içindeki eylemin nasıl yapıldığını bildiren sözcüklerdir. Neredeyse bütün niteleme sıfatları bir cümle içinde zarf görevinde de bulunabildikleri için durum zarflarının sayıları oldukça fazladır. Durum zarfları kendi içinde 7 ayrı başlık altında sınıflandırılmaktadır:
Niteleme Zarfları: Fiil ve fiilimsilerin yapılışını bildiren ve nasıl sorusuna cevap veren zarflardır. Ayrıca niteleme sıfatlarının çoğu bir cümle içinde niteleme zarfı olarak da kullanılabilir:
Not: Bir cümle içinde –ce ve –le eki almış sözcükler niteleme zarfı görevinde bulunabilirler:
Not: Cümlede yer alan zarf fiiller, yansımalar, ikilemeler ve deyimler niteleme zarfı görevinde bulunabilirler:
Not: İsimler de cümle içinde niteleme zarfı olarak kullanılabilirler:
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
Yineleme Zarfları: Daha önce gerçekleşen bir fiilin, tekrarlandığını belirten zarflardır. Cümle içinde kullanılan başlıca yineleme zarfları ise yine, ikide bir, bir daha, kimi kez, tekrar, ara sıra, bazen, bazı bazı, sık sık gibi sözcüklerdir.
Olasılık Zarfları: Fiillerin anlamına olasılık katan zarflardır. Cümle içinde kullanılan başlıca olasılık zarfları; galiba, ola ki, sanırım, herhalde, belki, bakarsın, tut ki, varsayalım, say ki, tahminen gibi sözcüklerdir.
Not: Yeterlilik fiilleri (-ebilmek, -abilmek) olasılık anlamı taşıdığı için, bu fiillerle olasılık zarflarının aynı cümlede kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.
Yaklaşıklık Zarfları: Fiillerin anlamını etkileyen, ayrıca miktar ve zaman zarflarına yaklaşıklık anlamı katan zarflardır. Bu zarflar, cümleye tam değil, ona yakın, biraz fazla gibi anlamlar kazandırır.
Üleştirme Zarfları: Üleştirmeli sayı kelimelerinin genellikle ikileme biçiminde fiil ve fiilimsilere yönelik olarak kullanılmasıdır.
Sınırlama Zarfları: Fiillere ölçü ve zaman bakımından bir sınırlandırma getiren sınırlama zarflarının başlıcaları; en erken, en geç, en az, en çok, ancak gibi sözcüklerdir.
Durum Zarfına Hangi Soru Sorulur?
Konuyla ilgili araştırmalar yapan öğrencilerinin, cevabını en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de durum zarfı sorusu nedir sorusudur. Bir durum zarfını cümle içinde saptanabilmesi için fiile sorulması gereken soru nasıl sorusudur.
Durum Zarfı Ekleri
Durum zarfları eklerden daha çok sözcüklerle ifade edilebilen kelimelerdir. Cümle içindeki durum zarfları bir cümlede, eyleme sorulacak nasıl sorusuyla kolaylıkla bulunabilmektedir.
Durum Zarfı İle İlgili Cümleler