'Erkeklerin yeni moda rengi pembe'
Erkek giyimde tutucu renk ve modellerin eskisi kadar ilgi görmediğini, koleksiyonun her yıl yüzde 30 genişlediğini belirten Süvari Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, "Pembe tişört ve kazak yetiştiremiyoruz. Ceket bile ürettik" dedi
MENEKŞE ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK
Modanın erkek giyim sektörüne etkisi geçmişe kıyasla çok daha fazla.Türkiye’de de perakende geliştikçe erkeklereyönelikmağazalarda çeşitlilik ve harcamalarda artış kendini gösterdi. 1967’den itibaren hazır giyim toptancılığına başlayan, 1997’de mağazalaşarak yola devam eden Süvari’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, bu konuda ilgi çekici tespitler yaptı. Erkek giyim markalarının eskiden daha kârlı ve şanslı olduğunu dile getiren Coşkun, 5-6 renk vetek kalıp takım elbiselerin yerini 30 ayrı renge ve en az 3 ayrı kalıba bıraktığını söyledi.
‘BATMAN’A GÖNDERMEDİK ARAYIP SİTEM ETTİLER’
“Kadın giyimciler bizden 5 kat fazla model çıkarırdı” diyen Coşkun, “Son yıllarda bu fark 2 kata kadar indi. Makas daralmaya devam ediyor. Çünkü erkek koleksiyonu çeşitlendi. Biz her yıl koleksiyonu yüzde 30 genişletiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Eski verilerle 1 yıl sonrasını bileyönetmenin zorlaştığını kaydeden Coşkun, pembe, kırmızı, mor, yeşil ürünlerin satış hızına şaşırdıklarını belirtti. Siyah takım elbisenin altına kırmızı veya yeşil çorap alan tüketiciler olduğunu söyleyen Coşkun, şöyle konuştu: “Geçmişte Türkiye’de erkeklerin daha tutucu giyindiği bir gerçek. Bugünlerde ise pembe yetiştiremiyoruz. Yalnız kazak, tişört değil, pembe ceket bile ürettik. En çok talep edilen renklerden. Bir defa pembe tişörtlerden Adıyaman ve Batman mağazalarına ‘Satmaz’ diye göndermedik. Arayıp sitem ettiler. Bir parti ürün gönderdik ve sonuç çok başarılı oldu.”
HARCAMA 5 YILDA İKİYE KATLANDI
Çeşit artınca sepet büyüklüğünün de arttığına dikkat çeken Coşkun, “5 yıl önce bir alışverişte ortalama 100 lira harcayan erkekler şimdi 200 lira harcıyor. Bu rakamlar bir 5 yıl sonra yine 2 kat artar. Gidişat öyle. Artık erkekler tek ürün almıyor; birbirine uygun takımlar oluşturuyor” dedi. Bu yıl satışlar açısından ilk 5 ayın en iyisinin mayıs olduğunu kaydeden Coşkun, Süvari’nin şu anda 200 milyon lira ciroya ulaştığını ve yılı 220 milyon lirayla kapatacaklarını belirtti.
'BÜYÜMENİN MOTORU YURTDIŞI OLACAK'
Perakendenin alışveriş merkezleriyle (AVM) büyüdüğünü, önümüzdeki dönemde geçmişteki kadar AVM ve mağaza açılışı olmayacağını belirten Coşkun, “Türkiye’nin nüfusu ve geliri belli. Belli bölgelerde mağazalaşmak bu nedenle zor. Rota yurtdışında büyümeye kırılır” dedi. Süvari için de büyüme motorunun yurtdışında açılacak mağazalar olduğunu kaydeden Coşkun, “140 mağazamızın 40’ı yurtdışında. Birkaç yıl sonra da yurtdışında Türkiye’den daha çok mağazamız olacak. Bu yıl yarısı yurtdışında olmak üzere 30 mağaza açacağız. Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Romanya, Ukrayna, Irak,Nepal, Türkmenistan’da varız. Nijerya’ya girdik. Polonya, Pakistan, Kırgızistan ve Fas’a bakıyoruz. Birini seçip 3 yılda 5 mağaza açacağız” dedi.